INFORÁDIÓ 
2021. január 21. csütörtök
Ágnes

tarlós istván

budapest

közlekedés

járatritkítás

önkormányzat

Tarlós István: nincs járatritkítás

InfoRádió / MTI

Nincs járatritkítás a budapesti tömegközlekedésben - szögezte le Tarlós István kedd este az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, jelezve: azt önmagában soha nem támogatta.

"Ma nem lehet járatritkításról beszélni" - fogalmazott a főpolgármester, hozzátéve: a járatritkítás azt jelenti, hogy járatokat törölnek, most ilyen nincs.

Elmondta ugyanakkor, hogy a BKV 340 vonalából mintegy kilencnél kisebb menetrendkorrekciót valóban végrehajtottak. A korrekcióra példaként hozta fel az egyik meg nem nevezett járatot, ahol a mértékadó követési idő 5 perc volt, és ezt "0,4 perccel" növelték. Így a járat 52 százalékos kihasználtsága 57 százalékra nőtt - mondta.

Tarlós István kitért arra, hogy a 4-es metró végleges használatba vételi engedélyének megszületése után valóban volt egy "nem nagy mértékű járatritkítás". Felszíni járatokat kellett ritkítani, mert a párhuzamosság pazarlás lett volna. Akkor nem is volt reklamálás - jegyezte meg a főpolgármester.

Vitézy Dávid volt BKK-vezető közléséről, miszerint hazugság, hogy nem terveztek járatritkítást, annyit mondott, hogy "Vitézy Dávidot (...) közel két évvel ezelőtt gyakorlatilag alkalmatlanság miatt (...) eltanácsoltuk".

Az Index írt arról, hogy szeptembertől spórolás miatt 3-5 százalékos járatszámcsökkentést tervez a Budapesti Közlekedési Központ (BKK), egyebek mellett a 47-es, 49-es és az 56A jelzésű villamos, a fonódó villamosvonal, a 109-es, a 33-as, a 110-es, a 112-es, az 5-ös, a 7-es, a 8E busz, valamint több trolibusz vonalán. A BKK ugyanakkor visszautasította, hogy járatritkítási csomagot vezetne be, a közlekedési társaság hétfőn az MTI-vel azt közölte: szeptembertől minden járat a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekedik.

A menetrend szerinti városnéző buszok üzemeltetésére vonatkozó koncessziós pályázatról Tarlós István elmondta, kérésére a BKK meghosszabbította a beadási határidőt. Hozzáfűzte: ebbe a határidőbe most már "mások pályázati lehetőségei is beleférnek".

Kitért arra is, hogy a szemétszállítás kérdésében kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy avatkozzon be és fogadja őt, mert nem ért egyet azzal, ami történik.

Hozzávetőleg 10 milliárd hiányzik az országos rendszerből, és most ezt a fővárostól vinnék el. Olyan hiányt képezne ez az intézkedés a fővárosban, amit nem lehet kitermelni - mondta a főpolgármester.

Tarlós István a fővárosi közigazgatási struktúra korábban felmerült átalakításáról azt mondta, úgy tudja, "nincsenek kiérlelt alternatívák". Az kétségtelen, hogy a budapesti közigazgatási struktúra "nem a legszerencsésebb" a hatékony munkavégzés és forrásfelhasználás szempontjából - jegyezte meg. Szerinte a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy nem lesz változás.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018