eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Még drágább az iskolakezdés

Továbbra is komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés - közölte a Budapest Bank egy reprezentatív kutatás alapján. Átlagosan mintegy 84 ezer forintos kiadásra számítanak a szülők a beiskolázás miatt, év közben pedig várakozásuk szerint havi 56 ezer forintot tesznek ki az oktatással kapcsolatos költségek.

Az általános iskolás gyermekek szüleinek nőttek leginkább az iskolakezdéssel kapcsolatos kiadásai, a két évvel ezelőtti 56 ezer forint helyett az idén kicsit több mint 73 ezer forintot költenek erre, míg a középiskolások szüleinek kiadásai – várakozásuk szerint – 82 ezerről 90 ezer forintra nőttek 2016-ra – olvasható a Budapest Bank megbízásából, a GfK által végzett kutatásban.

„Ez az emelkedés első látásra talán meghökkentő, mindenképpen meglepő. Ebben nagyobb része van annak, hogy igyekeznek a legjobb terméket megvenni a gyereknek. Ez lehet toll, ceruza vagy füzet, de nagyobb értékű tárgyak, például laptopok is” - mondta Fatér Gyula, a pénzintézet lakossági üzletágvezetője.

A felmérés szerint a felsőoktatásban tanulók tanévkezdésének költsége nem változott az elmúlt két évben, továbbra is átlagosan 166 ezer forintot emészt fel. Ennek megfelelően a szülők jó része, akármilyen korú is a gyermeke, előre készül a beiskolázásra.

„Kétharmaduk az aktuális havi bevételének jelentős részét az iskolakezdésre költi, kicsit kevesebb mint felük 5 hónapon keresztül spórol arra, hogy ezt ki tudja fizetni. Érdekes, hogy csak a szülők 33 százaléka vesz igénybe iskolakezdési támogatást, nyilván ez is egy forrása lehet ennek a többletköltségnek” - tette hozzá Fatér Gyula.

A legnagyobb egyszeri kiadást ma már az informatikai eszközök jelentik, ám hitelt csak a válaszadók 6 százaléka vesz föl az iskolakezdéshez és csak 15 százalékuk nyitott a jövőbeni kölcsönfelvételre. A beiskolázás mellett azonban a szülők által várt, tanév közbeni havi kiadások is nőttek, hiszen idén átlagosan havi 56 ezer forintra számíthatnak, szemben a két évvel korábbi havi 50 ezer forinttal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×