eur:
389.4
usd:
362.74
bux:
68118.53
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre több az öregségi nyugdíjas - lapszemle

A Magyar Idők Pölöskei Gábornéval, a KLIK elnökével készített interjút. A Népszabadság arról ír, hogy hiába indul két hét múlva a tanév, az új szakképzési rendszer körül nem szűnik a bizonytalanság.

A Magyar Idők Pölöskei Gábornéval, a KLIK elnökével készített interjút, aki szerint az őszi szünet végéig mindenhol véglegesítik a tankerületi központok székhelyét, és november végén megkezdődhet az iskolák átvétele az önkormányzatoktól. Az 58 tankerületi központ vezetőjét már kiválasztották, a tankerületek között pedig szétosztották a szükséges pénzügyi keretet. A KLIK-nek emellett már nincs szállítói, vagy bértartozása.

A Népszabadság arról ír, hogy hiába indul két hét múlva a tanév, az új szakképzési rendszer körül nem szűnik a bizonytalanság. Az új kerettanterv ugyan készen van, de rendeletben még nem rögzítették. A lap szerint a kaotikus helyzetre jellemző, hogy lesz egy új tantárgy, amelyhez még tankönyv sincs.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: Ausztriából idén 7200 megkeresés érkezett menekültek visszatoloncolásáról, de ebből ténylegesen csak négy személyt adtak át Magyarországnak. A kormány álláspontja szerint ugyanis általánosságban a menekültek nem Magyarországon, hanem már Görögországnál beléptek az Európai unió területére, így az EU-s szabályok szerint oda kellene visszaküldeni őket.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: a felújításra váró kétmillió családi házból mindössze 2500-nak jutott pénz az Otthon melege program idei kiírásában. A keret néhány óra alatt kimerült. A lap emlékeztet: tavaly a kormány még úgy kommunikált, hogy hárommillió ingatlan rekonstrukciójához ad pénzügyi segítséget.

A Magyar Idők cikke szerint évről évre kevesebb a lőfegyverrel elkövetett bűntettek száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) statisztikája szerint két éve 74, tavaly 49, idén július végéig pedig 21 ilyen esetet regisztráltak. Legnagyobb számban a rablások elkövetői nyúlnak fegyverhez, ugyanakkor még ezen bűncselekmények száma is felére csökkent 2015-ben az egy évvel korábbi esetekhez képest. Tavaly hét embert öltek meg Magyarországon lőfegyverrel.

A Népszabadság Szent-Iványi István volt ljubljanai nagykövettel készített interjút, aki szerint a kormány tényleges működésére nem lesz hatása az októberi népszavazásnak, de a retorikájában dominálni fog, ezért nem mindegy, hogy 90 vagy csak 70 százalékos lesz-e a nemek aránya a baloldali szavazók egy részének esetleges távolmaradása esetén.

A Portfolio cikke szerint az elmúlt hat év számai alapján nem véletlen, hogy a kormány részéről rendszeresen felmerül az állami szektorban foglalkoztatottak létszámának csökkentése. A gazdasági portál által megkérdezett szakértő szerint a közszféra karcsúsításának gondolata gyakorlatilag az álmok - vagy inkább rémálmok - kategóriájába tartozik, azt ugyanis csak feladatmegszüntetéssel és hatékonyságjavulással lehetne megoldani.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: bár az elmúlt években folyamatosan növekedett Magyarországon az öregségi nyugdíjasok száma, a hozzátartozói nyugdíjban részesülők egyre kevesebben vannak. Évről évre csaknem tízezer fővel csökken a számuk, leginkább azért, mert javultak a halálozási mutatók.

A Napi.hu arról ír, hogy hiába adhat némi lendületet a japán gazdaságnak a felkészülés a 2020-as nyári olimpia megrendezésére, a közgazdászok szerint az ugrást zuhanás követheti, rossz esetben súlyos következményekkel. Az előkészületek máris túl vannak néhány méretes botrányon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×