eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Valószínűleg nem változik az alapkamat – a nap hírei

Magyar fejlesztésű elektromosautó-töltő avatásán vett részt a nemzetgazdasági miniszter. Szakértők szerint nem változtat a jelenlegi 9 tized százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi ülése. Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülés tart a levélben szavazásról az országgyűlés.

Varga Mihály egy elektromos autók számára szervezett nemzetközi túra budapesti állomásán kiemelte: a töltő első darabja lehet egy hamarosan kiépülő hálózatnak. Mint mondta: egyre versenyképesebb az elektromos autók és közösségi közlekedési járművek ára.

Szakértők szerint nem változtat a jelenlegi 9 tized százalékos alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának keddi ülése. Az elemzők szerint az idén és jövőre sem változik a kamatszint, majd 2018 végére 1,3 százalékra emelkedik.

Ellenzéki kezdeményezésre rendkívüli ülés tart a levélben szavazásról az országgyűlés. A jobbik kiterjesztené a levélben történő szavazás lehetőségét. A kormánypártok ugyanakkor aggályosnak tartják, hogy az ellenzék egy már kitűzött népszavazás szabályain változtatna.

A magyar családok több mint fele nem tudja hitel nélkül finanszírozni az iskolakezdést - mondta az MSZP országgyűlési képviselője. Bangóné Borbély Ildikó közölte: a közzétett adatok szerint a szülők több mint 18 százaléka már vett fel kölcsönt iskolakezdésre és az idén legalább 35 százaléka tervezi.

Magyarország biztonságát és megújulását segítik elő azok, akik a földet művelik - jelentette ki a földművelésügyi miniszter. Fazekas Sándor a Heves megyei Kápolnán rendezett Magyarok kenyere ünnepségen úgy fogalmazott: a magyar kenyér több, mint puszta termék, hiszen benne van a magyar föld legjava.

Az idén nagyobb volt az érdeklődés a szakmai programok iránt a debreceni Farmer Expón - közölte a vásárigazgató. Vaszkó László tájékoztatása szerint 4 nap alatt több mint 30 ezren keresték fel a rendezvényt, ahol mintegy 300 kiállító mutatta be termékeit, illetve szolgáltatásait 16 ezer négyzetméter kiállítási területen.

Megszűnt a torlódás az M1-es autópályán a hegyeshalmi határátlépési pontnál - jelentette a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Füves Tamás elmondta: az osztrák hatóságok szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt korábban mintegy 7 és fél kilométeren torlódtak az autók.

Keddtől csütörtökig sebességmérő akciót tart a rendőrség. A járőrök egy uniós ellenőrzési terv alapján a gyorsforgalmi utakon, a főutak lakott területen kívüli szakaszain, valamint a lakott területek közútjain mérik a sebességhatár betartását.

Továbbra is elképzelhetőnek tartja a vízummentesség megadását Törökországnak az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker az ausztriai Európai Fórumon úgy vélte: október 1-jéig még van idő arra, hogy Ankara teljesítse az ehhez szabott feltételeket. Az Egyesült Királyság kilépéséről azt mondta: a britek csak akkor kaphatnak hozzáférést az unió egységes piacához, ha biztosítják a szabad munkaerő áramlást.

Németországban két beszállító vitája miatt egy hétre felfüggeszti a Volkswagen Golf gyártását a wolfsburgi és zwickaui üzem. A gyár kényszer szabadságra küldi a dolgozókat. Az autógyár igyekszik csökkenteni a Volkswagen márkájú modellek fejlesztési és gyártási költségeit, mert egyre kevésbé jövedelmezőek.

Prágában az 1968-as szovjet bevonulásra emlékezett Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter. A diplomata hangsúlyozta: nem elég csak a halott hősökre emlékezni, a szabadságért minden korban újra és újra harcolni kell.

A pozsonyi belügyminisztérium adatai alapján a 2010-ben elfogadott állampolgársági törvény miatt 1.466-an vesztették el szlovák állampolgárságukat. A közszolgálati televízió ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy 220-an viszont kérvényezték szlovák útlevelük visszaadását, és ezt 159 esetben lehetővé is tette a belügyi tárca.

Törökországban egy 12 és 14 év közötti gyerek robbantotta fel magát egy kurd lakodalomban - közölte az ország elnöke. Recep Tayyip Erdogan elmondta: a merényletnek 50 halálos áldozata és 69 sebesültje van, 17 ember állapota súlyos.

Irakban kivégezték a 2014-es tikríti mészárlásban bűnösnek ítélt 36 férfit. Az Iszlám Állam fegyveresei 2014-ben mintegy 1700 főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×