eur:
389.61
usd:
363.48
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ma van a védőnők napja

Hétfőn ünnepli a 101 éves védőnői hálózat a Magyar Védőnők Napját. A díjátadókról és ünnepi programokról, valamint az ünnepet beárnyékoló elmaradt béremelésről Csordás Ágnes, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke beszélt az InfoRádióban.

Kilenc éve nyilvánította a Magyar Országgyűlés június 13-át a Magyar Védőnők Napjává. Ilyenkor a hálózat legidősebb tagjait köszöntik és átadják az Év védőnője díjakat is – mondta a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke.

„Azok a kolléganők, akik 50, 60, 65, 75 éve végeztek, az államtitkártól jubileumi oklevelet kapnak. Akik a hivatásukat magas színvonalon űzik, miniszteri elismerést vehetnek át. Minden évben ilyenkor adjuk át az Év védőnője-díjat is. Minden évben sok méltatás érkezik a kolléganőkre, idén hárman kapják meg a címet. Ebben az évben még egy eseményről megemlékezünk: a Magyar Védőnők Egyesülete 25 éves évfordulójáról. Ebből az alkalomból az Év védőnője-díjban új kategóriát alapítottunk, először adjuk át a Vezető védőnő-díjat. A harmadik kategória pedig a közösségi védőnőé” - mondta Csordás Ágnes.

A védőnőhiány jelentős az országban és mivel a védőnői hálózat az egészségügyi alapellátáshoz tartozik a védőnőkre nem vonatkozik a Balog Zoltán miniszter által a múlt héten bejelentett béremelés.

„Ma Magyarországon négyszáz üres védőnői állás van, jelenleg minimálbérért végzik a jelentőségteljes és nehéz munkájukat. Nagyon elszomorodtunk, hogy ez a béremelés a védőnőket nem érinti. A védőnők az alapellátásban dolgoznak, eddigi információnk szerint a béremelés a szakellátásban dolgozókat érinti. Nagyon el lesznek keseredve a kolléganők, ha az évek óta várt bérrendezés idén sem valósul meg” - hangsúlyozta Csordás Ágnes.

A Magyar Védőnői Szolgálat tavaly ünnepelte fennállásának 100 évfordulóját, a kisgyermekek és családok egészségvédelmét ellátó magyar hálózat világszerte szinte egyedülálló, Finnországban működik még hasonló ellátás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×