Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átírja a szövetkezeti hitelintézetekről szóló törvényt a kormány

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A jogszabály alapján tovább erősödik a takarékszövetkezeti integráció központi szerve, az SzHISz eddigi szerepe.

Teljes egészében a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli a takarékszövetkezeti rendszert a kormány, – írta válaszul Demján Sándor múlt heti tárgybani levelére a kormányfő. Orbán Viktor kiemelte: a kormány sikeresnek ítéli, egyben lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, "kétes ügyletektől való megszabadítását" és feltőkésítését. A kormányfő azt is tudatta: a kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezzel egyidejűleg módosító indítványt nyújtott be az országgyűlésnek, amely alaposan átírja a jelenlegi takarékszövetkezeti együttműködési rendszert. Az egyik leglényegesebb változás, hogy a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete lesz a legjelentősebb szereplő a központi bank, azaz a Takarékbank helyett. A jövőben például az SzHISz-nek a Felügyelet előzetes hozzájárulását kell kérni ahhoz, hogy döntsön szövetkezeti hitelintézet felvételéről, illetve kizárásáról. Szintén fontos változás, hogy az SZHISZ utasítást adhat a takarékoknak és a központi banknak is, amelyek kötelesek ennek eleget tenni, egyúttal az SZHISZ köteles az utasításról a felügyeletet is értesíteni. Az új tervezet szerint maga a központi bank is kizárható az integrációból. Ezt a feladatot jelenleg a Takarékbank tölti be.

Az átírt rendszerben a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyelet is nagyobb szerepet kap, így például kötelezheti a központi bankot, hogy átfogó ellenőrzést folytasson le, illetve a jegybank felszólíthat, vagy bírságot szabhat ki. Az egyetemleges felelősségen is változtatna a kormány: az Integrációs Szervezet, a Központi Bank és a szövetkezeti hitelintézet egyetemlegesen felelnek egymás valamennyi kötelezettségéért, függetlenül azok keletkezésének időpontjától.