eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Szijjártó: „Az orosz szankciók sunyi meghosszabbítását nem fogjuk támogatni”

Szijjártó: „Az orosz szankciók sunyi meghosszabbítását nem fogjuk támogatni”

Egy biztos, az orosz szankciók sunyi, fű alatti meghosszabbítását nem fogjuk támogatni, mert szerintünk igenis legyen vita, politikai párbeszéd az ügyben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szerdai Lavrov találkozóval kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: „ez a hivatalos éves külügyminiszteri konzultáció volt, de emellett a nagy csúcstalálkozók margóján is szoktunk találkozni és egyeztetni egymással.”

Közölte, hogy a találkozón szóba kerültek a regionális kérdések, mivel az ukrajnai konfliktus miatt az orosz-európai kapcsolatok mélyponton, rendkívül rossz állapotban vannak.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a találkozókon nemcsak a magyar, hanem az európai értékeket is képviselik.

„Látni kell, hogy az EU egyre jobban lemarad a gazdasági integráció területén. Kézenfekvő lenne, ha Európa normalizálná a viszonyát Oroszországgal is, hiszen az orosz nyersanyag és az EU technológiai tudása együtt jól működne. Ennek persze vannak politikai előfeltételei” - fogalmazott.

Közölte, hogy a szankciók eddig 4,5 milliárd dollárnyi exportkiesést okoztak csak Oroszország irányába, ez globálisan ennél jóval nagyobb. A magyar-orosz kereskedelmi forgalom tavaly 47 százalékkal csökkent. „Ezt a tendenciát kell megállítani, és megfordítani. Ezt gazdasági együttműködésekkel és Oroszországban magyar vállalati beruházások indításával lehet megtenni” - mondta Szijjártó Péter.

Az oroszországi magyar jelenlét erősítésében a Richter a legfőbb zászlóshajónk az orosz piacon, a MOL kőolajtermelésének 3,6 százalékát Oroszország adja, magyar húsüzem nyílik Moszkva környékén, takarmánygyár épül, és stadionépítésben is részt veszünk. Ezekkel a beruházásokkal lehet lassítani a gazdasági-kereskedelmi együttműködés lassulását – részletezte.

„Egy biztos, hogy az orosz szankciók sunyi, fű alatti meghosszabbítását nem fogjuk támogatni, mert szerintünk igenis legyen vita, politikai párbeszéd az ügyben” - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte: „Kikérjük magunknak, hogy az európai egység megtörőjének állítanak be csak azért, mert pragmatikus együttműködésre törekszünk”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×