eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szijjártó: „Az orosz szankciók sunyi meghosszabbítását nem fogjuk támogatni”

Szijjártó: „Az orosz szankciók sunyi meghosszabbítását nem fogjuk támogatni”

Egy biztos, az orosz szankciók sunyi, fű alatti meghosszabbítását nem fogjuk támogatni, mert szerintünk igenis legyen vita, politikai párbeszéd az ügyben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A szerdai Lavrov találkozóval kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: „ez a hivatalos éves külügyminiszteri konzultáció volt, de emellett a nagy csúcstalálkozók margóján is szoktunk találkozni és egyeztetni egymással.”

Közölte, hogy a találkozón szóba kerültek a regionális kérdések, mivel az ukrajnai konfliktus miatt az orosz-európai kapcsolatok mélyponton, rendkívül rossz állapotban vannak.

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, a találkozókon nemcsak a magyar, hanem az európai értékeket is képviselik.

„Látni kell, hogy az EU egyre jobban lemarad a gazdasági integráció területén. Kézenfekvő lenne, ha Európa normalizálná a viszonyát Oroszországgal is, hiszen az orosz nyersanyag és az EU technológiai tudása együtt jól működne. Ennek persze vannak politikai előfeltételei” - fogalmazott.

Közölte, hogy a szankciók eddig 4,5 milliárd dollárnyi exportkiesést okoztak csak Oroszország irányába, ez globálisan ennél jóval nagyobb. A magyar-orosz kereskedelmi forgalom tavaly 47 százalékkal csökkent. „Ezt a tendenciát kell megállítani, és megfordítani. Ezt gazdasági együttműködésekkel és Oroszországban magyar vállalati beruházások indításával lehet megtenni” - mondta Szijjártó Péter.

Az oroszországi magyar jelenlét erősítésében a Richter a legfőbb zászlóshajónk az orosz piacon, a MOL kőolajtermelésének 3,6 százalékát Oroszország adja, magyar húsüzem nyílik Moszkva környékén, takarmánygyár épül, és stadionépítésben is részt veszünk. Ezekkel a beruházásokkal lehet lassítani a gazdasági-kereskedelmi együttműködés lassulását – részletezte.

„Egy biztos, hogy az orosz szankciók sunyi, fű alatti meghosszabbítását nem fogjuk támogatni, mert szerintünk igenis legyen vita, politikai párbeszéd az ügyben” - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Kiemelte: „Kikérjük magunknak, hogy az európai egység megtörőjének állítanak be csak azért, mert pragmatikus együttműködésre törekszünk”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×