eur:
385.35
usd:
354.95
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Simicskó: Jöhet a terrorveszélyhelyzet

A Honvédelmi Minisztériumban lefolytatott alaptörvény-módosítási egyeztetések nyomán bekerülhet újabb különleges jogrendként az alaptörvénybe a terrorveszélyhelyzet - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a honvédelmi miniszter, Budapesten.

Simicskó István elmondta: a tervezet szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmaddal hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, amely így egy új, hatodik úgynevezett különleges jogrend lehet az alaptörvényben. Ennek nyomán a kormány legfeljebb 15 napra kapna felhatalmazást arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye. A miniszter szerint ezzel a kormány "kellő mértékű, de nem túl nagy" mozgásteret kap ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságát szolgálja.

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. A Belügyminisztériumban több alkalommal tartott ötpárti és szakértői egyeztetéseket követően a BM terrorellenes javaslatcsomagját Pintér Sándor belügyminiszter kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek.

A honvédelmi miniszter - a korábbi egyeztetéseket folytatva - péntekre hívta össze ismét a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit a Magyar Honvédség terrorhelyzetben való bevetéséhez szükséges alaptörvény-módosítási javaslatról szóló egyeztetésre. A tárcavezető sajnálatát fejezte ki, hogy az eredetileg ötpártira tervezett egyeztetésen az MSZP most sem vett részt, de - mondta - normaszöveg-javaslatukat nekik is megküldték. A honvédelmi miniszter azt mondta: a tárcához az elmúlt időszakban érkezett kifogásokat, módosítási javaslatokat áttekintették, jelentős részét be is építették a javaslatba. Az alaptörvény-módosítási javaslatot a Fidesz frakció nyújtja be valószínűleg a jövő héten.

Simicskó István kiemelte, hogy az ellenzéki pártoknak is felelősségük a magyar emberek biztonságának szolgálata. Ezért reméli, hogy a javaslat a parlamentben is megkapja majd a szükséges támogatást.

A miniszter biztatónak és eredményesnek nevezte a pénteki tárgyalást. Hozzátette: most már mindenki látja és érzi a terrorizmussal szembeni fellépés szükségességét, valamennyi párt elismerte, hogy szükséges az alaptörvény módosítása.

A megbeszélésen mások mellett részt vett Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök, Kovács Zoltán kormányszóvivő, Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke, Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, Vejkey Imre, a KDNP képviselője, Schiffer András, az LMP frakcióvezetője, Mirkóczki Ádám (Jobbik), aki a parlament honvédelmi és nemzetbiztonsági bizottságának is tagja. Az MSZP - miként a HM-ben tartott előző két egyeztetésen, most sem képviseltette magát. Tóbiás József a párt elnöke csütörtökön azt közölte az MTI-vel: az MSZP hétfői frakcióülésén alakítja ki álláspontját a HM alaptörvény-módosítási javaslatáról, ezért nem vesznek részt a pénteki egyeztetésen.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×