INFORÁDIÓ 
2019. november 14. csütörtök
Aliz

inforádió

belföld

római-part

árvízvédelem

gát

Római-part: baj a fakivágás vagy nem?

Infostart / InfoRádió

A Római-parti mobilgát támogatói és ellenzői egyaránt a 60-as évekre emlékeztetnek. Míg a környezetvédők a víz akkori tisztaságára hívják fel a figyelmet, a védvonal építését szorgalmazók pedig arra, hogy akkor nem voltak ott fák.

Ártéri erdő, Dunavirág és Budapest utolsó természetes partszakasza semmisül meg, ha a mobilgátat telepítenek a Római-partra - mondta az InfoRádiónak a Levegő Munkacsoport tagja. Bardóczi Sándor tájépítész szerint alternatívát jelenthet a Nánási-Királyok úti védvonal megerősítése vagy a mobilgát kerítések vonalába való telepítése.

„A dunavirág, ami olyan, mint tiszavirág, egy kérészféle és csak a kavicsos parton tenyészik – sokáig azt hittük, hogy eltűnt a budapesti Duna szakaszokról, de 2012 után újra elkezdett virágozni a Duna. Ez egy indikátor faj, nagyon érzékeny a vízminőségre, azt jelzi, hogy a Duna vize tisztul. A Római-part, amely az 1960-as évekig fürdőzésre is alkalmas volt, elképzelhető, hogy az évtizeden belül újra az lesz, ezért nagyon kár, ha addig tönkretesszük a partot.”

Az Egyesület a Római-partért alelnöke szerint a fákat lehet pótolni, míg az emberi életeket nem, ezért a szervezet támogatja a Duna parti védművek megépítését. Egri Gábor az InfoRádiónak azt mondta: meg kell szüntetni Budapest utolsó nyilvános szennyvíztelepét és hulladéklerakóját.

„Árvízben a Duna kimossa a csatornák tartalmát, ezek elterülnek a hetven hektáron, amelyet aztán fertőtleníteni kell. A csatornák tartalma is súlyos károkat okoz a Duna élővilágában. Ez fakivágással jár, de ha megnézzük a hatvanas évekbeli képeket: nem voltak a parton fák, de rendezett, gondozott partszakasz volt.”

A főpolgármester korábban a Népszabadságnak azt mondta, 1500 növényt távolítanak el a területről. Tarlós István szerint a nyomvonal kijelöléséről a jövő hónapban döntenek és ősszel indulhat az építkezés.

Kapcsolódó hang

Római-part: baj a fakivágás vagy nem?
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018