eur:
389.45
usd:
364.63
bux:
68057.59
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még mindig kísért Szarajevó szemete

Lényegében lezárult az Ökumenikus Segélyszervezet nyugat-balkáni árvízkárosultjait segítő programja. 44 család házának helyreállításában segítettek, Boszniában pedig az áradó patak medrét szabályozták. További uniós pályázatban gondolkodnak, hogy a patak melletti szeméttelepről szivárgó káros anyagok ügyét is megnyugtatóan rendezzék - mondta Lehel László.

„Ha két év után visszatekintünk, azt mondhatom, hogy valóban az évszázad árvize volt a nyugat-balkáni. Egy humanitárius katasztrófánál közvetlenül a családokat próbáljuk segíteni, ezt tettük Szerbiában is. 12-14 napig volt két méteres a vízmagasság, emiatt minden tönkrement” - idézte fel az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke.

Még mindig kísért Szarajevó szemete

„Eljutottunk néhány olyan családhoz, akiknek az életében a segítségünk nagyon komoly változást hozott. Volt azért némi állami támogatás, segítség Szerbia részéről is, ám az nem volt elegendő arra, hogy abból rendbe lehessen tenni a károkat. Ezért arra törekedtünk, hogy kiegészítsük azt a segítségnyújtást. Így ahol jártunk, belső ajtók, ablakok cseréjéhez járultunk hozzá az újjáépítéshez, és több esetben a tetőszerkezethez adtunk alapanyagokat” - részletezte.

Két év után most lezárult a program, ám úgy láttuk, hogy maradtak még a helyszínen feladatok. De ha összességében a környezetet nézem, és az ottani körülményekhez viszonyítom, akkor azt mondhatom, hogy az a része rendben van – összegezte munkájukat Lehel László.

Véleménye szerint ennél nehezebb Bosznia esete, mert az egy komplikáltabb történet.

„Szarajevóban mederszabályozásra, illetve megelőző intézkedésekre is szükség volt. A város környékén azzal szembesültünk, hogy van egy olyan patakmeder, amelyik nincs szabályozva, nem védhető, és mindent elvisz maga körül” - ismertette a problémát.

„A másik probléma, amivel szembesültünk, hogy a patakot – amely valamikor egy völgyben volt – időközben lefedték, és az egész völgyet feltöltötték Szarajevó szemetével. Ez a szemét, szennyeződés bekerült a patakba” - folytatta.

„Amikor megemelkedett a vízszint, ezzel a szennyezett vízzel árasztotta el a környéket. Először a legkritikusabb fél kilométeres szakaszon szabályozott medert hoztunk létre. Úgy gondoljuk, hogy ez a része abszolút biztonságos” - összegezte munkájukat Lehel László.

„Ám a szennyeződés felszámolásához nyilvánvalóan nem vagyunk elegendően. Ezért azon kezdtünk el gondolkodni a szarajevói szervezettel együtt, hogy milyen európai források lennének, amelybe bekapcsolódva megoldhatnánk a problémát” - hangsúlyozta az Ökumenikus Segélyszervezet elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×