eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Állítsa be, ki kezelheti a Facebook-oldalát

Törvénynek kellene szabályoznia az elhunytak interneten lévő személyes adatait - a Magyar Hírlap szerint ezt javasolja az Igazságügyi Minisztériumnak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. A Facebook-oldalak menedzselésével foglalkozó Be Social ügyvezető igazgatója az InfoRádióban megerősítette, a legnagyobb közösségi oldalon nagyon sok olyan profil van, amelynek tulajdonosa már meghalt. A Facebooknak azonban van kegyeleti és adatvédelmi szempontból is jó megoldása erre a problémára - tette hozzá Forgács Mariann.

Dönteni az adatok megismerése nélkül

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta: „vannak különböző jogszabályi rendelkezések, amelyek biztosítják a meghalt személy valamilyen szintű védelmét, viszont arra vonatkozóan nincs jogszabály, hogy a digitális hagyatékkal mi történjen, tehát a közösségi oldalakon elhelyezett adatai hogyan fognak onnan eltűnni, ki kezdeményezheti, mi történjen ezekkel. Vannak részmegoldások, jó gyakorlatok, de itt van egy joghézag, egy olyan űr, amit ki kellene tölteni. Ezért kezdeményeztük a jogszabály vagy rendelkezés megalkotását, be kellene építeni az infótörvénybe egy jogalapot, hogy ilyen esetben ki az, aki nem megismerve az elhunyt adatait, rendelkezzen arról, hogy mi történjen.”

„Amíg nincs ilyen rendelkezés, a szolgáltatók maguk alkalmazzák ezeket az úgynevezett jó gyakorlatokat. Ha valaki megadja a jelszavát és hozzáférést biztosít, az azzal jár, hogy a profilon lévő személyes adatait valaki megismerheti. A digitális hagyatékról való rendelkezésnél – álláspontunk szerint – nem kell biztosítania az örökösnek azt a lehetőséget, hogy megismerje azt, hogy mi van a hagyatékban. Az nem része a hagyatéknak, hogy az elhunyt személyes adataihoz valaki hozzájusson. Hasonló példa az, hogy ha valaki meghal, akkor a bankszámláján lévő összeg öröklődik, ha szükséges, a hatóság kikérheti a számla történetét, de – a hatóság álláspontja szerint - az örökös nem jogosult arra, hogy ezt megismerje” - hangsúlyozta Péterfalvi Attila.

Hagyatéki kapcsolattartó - Állítsa be most!

A Facebook-oldalak menedzselésével foglalkozó Be Social ügyvezető igazgatója elmondta: ki lehet jelölni egy úgynevezett hagyatéki kapcsolattartót.

"A profilunk beállításainál kiválaszthatunk egy családtagot vagy közeli barátot, aki gondozza a fiókot, ha velünk bármi történne. A hagyatéki kapcsolattartónak különböző, viszonylag korlátozott lehetőségei vannak, például rögzíthet bejegyzést az idővonalon, közölheti a többiekkel, hogy mi történt, válaszolhat új ismerősnek jelölésekre, de nem módosíthat profilképet, nem tölthet fel feketeszalagos képet például. Fontos, hogy nem tud belépni a fiókba, nem írhat a nevünkben, nem láthatja az üzeneteket és nem tud korábbi bejegyzést, fényképet vagy megosztott tartalmat törölni és módosítani.”

Forgács Mariann hozzátette: „ahhoz, hogy valaki hagyatéki kapcsolattartó legyen, az első lépés, hogy az elhunyt oldalát emlékoldallá nyilvánítsa a Facebook. Ehhez egy űrlapot kell kitöltenie hozzátartozónak, barátnak, amihez halotti anyakönyvi kivonatot is csatolni, ezt poénból nem lehet használni.”

„A jogszabály is jó megoldás, de az is fontos, hogy a felhasználók legyenek tudatában annak, hogy milyen lehetőségeik, jogaik vannak. Ha tudják, hogy van egy ilyen funkció, ne halogassák beállítani azt, hogy ki rendelkezhet a fiókkal, adatairól, üzeneteiről, ki tarthatja a kapcsolatot a barátaival! - hangsúlyozta a Be Social ügyvezető igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×