eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A fogágygyulladás növelheti a koraszülés kockázatát

A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint a nőknek nem a terhességi időszak alatt, hanem még jóval előtte kellene fogorvoshoz fordulnia. A kezelés ugyanis kockázatokkal járhat. Gera István az InfoRádióban hozzátette: a várandós nők fogai gyorsabban romlanak a terhesség alatt.

A Semmelweis Egyetem Parodontológiai Klinikájának egyetemi tanára szerint tévhit, hogy a magzat a csontszerkezete kialakításához az anya fogaitól vonja el a kalciumot és a foszfátot. A fogromlás mögött sokkal inkább a hormonok miatt megváltozott nyálösszetétel, az új táplálkozási szokások, valamint az immunrendszer gyengülése áll. A terhességi hormonok hatására megváltozik a nyál és az ott kiválasztott anyagok összetétele, többek között a terhességi hormonok is megjelennek a szájüregben, ami tápanyagul szolgálnak bizonyos baktériumoknak, ezért a terhességi ínygyulladás gyakrabban fordul elő. Ennek nem a terhesség az oka, mindenki szájában van plakk, az erre adott válasz változik meg a terhesség alatt; duzzadtabbá, vérzékenyebbé válik az íny.

A megváltozott táplálkozási szokások, a gyakoribb és szénhidrátdúsabb étkezés, valamint a várandósság első harmadában előforduló rosszullétekkel járó hányás ugyanakkor vezethet fogromláshoz. Nemcsak a várandósság idején, hanem általánosságban is fontos, hogy étkezés vagy hányás után ne azonnal mossunk fogat, várjunk legalább fél órát – javasolja a szakember. A keletkező savak ugyanis kioldják a kalciumsókat, amelyek krétaszerű állapotban jelennek meg a fogak felszínén. Ezeket a fogkefe lesöpri, így nem tudnak újra beépülni a fogakba. Étkezés után érdemes vizet inni, és megvárni, amíg visszaáll az eredeti állapot.

A várandós nők immunrendszere gyengébb, mint a terhesség előtt volt, ezért könnyebben kapnak el különféle betegségeket, fogaik is gyorsabban romlanak – hangsúlyozta Gera István. Az egyetemi tanár szerint érdemes még a fogantatás előtt rendbe tetetni a fogakat, hiszen vannak olyan gyógyszerek és vizsgálati eljárások – pl. panorámaröntgen –, amelyeket később már nem alkalmazhatnak a magzat védelme miatt.

„Nem akkor kellene a terhes anyákat fogorvoshoz küldeni, amikor a pocakjukban van a baba, hanem előtte. Sok fiatal nőnek van súlyosabb íny- vagy fogágybetegsége, amit nem akkor kellene kezelni, amikor már várandós, hanem előtte, ugyanis a kezelés is járhat veszélyekkel. Akkor kellene elkezdeni, amikor a fiatal pár tervezi a gyermekvállalást” - hangsúlyozta az egyetemi tanár.

„Egyre több bizonyíték van arra, hogy ha a terhes anyának baktériumraktárak vannak a fogai körül, van harminckét fogunk, tehát nagy felszínen találkozhatnak a baktériumok a szervezettel, és ezek bekerülnek az anya vérkeringésébe, sőt a köldökkeringésen keresztül a magzatba is, - ezt is igazolták kimutatták -, akár a vártnál hamarabb indulhat meg a szülés és kisebb súllyal jöhet világra a baba” - mondta Gera István.

Az egyetemi tanár szerint önmagában az, hogy egy kismamának krónikus fogínygyulladása van, nem jelenti azt, hogy biztosan előbb szül, ám az alkoholfogyasztáshoz, a dohányzáshoz és a korábbi vetélésekhez hasonlóan ez is rizikótényezőnek számít.

Sok nő az ínyvérzés miatt kímélni kezdi a gyulladt fogínyt, elkerüli a fogkefével a fájó részeket, ezzel azonban csak tetézik a bajt – mondta Gera István kiemelve, hogy a lepedék további gyulladáshoz vezethet, illetve a szájban lévő szénhidrát bontásakor sav termelődik, ami fogszuvasodáshoz vezet. A fogorvos szerint érdemes olyan fogkrémet választani, ami összehúzza ezeket a gyulladt szöveteket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×