eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Bemutatták a budapesti pályázat emblémáját

Bemutatták a budapesti pályázat emblémáját

Bemutatták a budapesti olimpiai pályázat elképzeléseit és logóját a Citadellán, a Hello Budapest 2024 fesztivál nyitórendezvényén.

Az ünnepélyes eseményen többek között Tarlós István főpolgármester, Fürjes Balázs, az olimpiai pályázat kormányzati felelőse, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagja leplezte le a nyílt pályázat útján kiválasztott logót.

Bemutatták a budapesti pályázat emblémáját

A budapesti pályázat emblémájának meghatározó elemei a Szabadság-szobor, a víz és az olimpiai ötkarika, utóbbi azonban nem a klasszikus formában, hanem "újraértelmezve" jelenik meg. A szimbólum a frissebb, fiatalosabb, kreatívabb olimpia koncepciójára kíván utalni.

A logót egy fiatalokból álló designstúdió, a Graphasel tervezte, munkájukat közel 200 pályázat közül választotta ki a szakmai zsűri.

Az embléma leleplezése után egy hatalmas molinón a Lánchíd oldaláról is leengedték a logót.

Tarlós István köszöntőbeszédében hangsúlyozta, hogy Budapest kiemelkedő ütemben fejlődik, s már eddig is sok viláversenynek adott otthont, jövőre pedig a vizes világbajnokság házigazdája lesz, utóbbi előkészületei "rendkívül jól haladnak."

"Az olimpia megrendezésével értékes és fenntartható örökséget teremthetünk, ehhez arra van szükség, hogy összefogjunk és nap mint nap keményen dolgozzunk" - mondta a főpolgármester. Hozzátette, véleménye szerint óvatosnak kell lennie a magyaroknak, s idő előttinek tartja a "túlzott politikai kardozást" az olimpiai pályázattal kapcsolatban.

Borkai Zsolt arról beszélt, hogy korábban többször hangsúlyozta, csak akkor érdemes Magyarországnak és Budapestnek olimpiára pályáznia, ha az megtérülő tud lenni.

Bemutatták a budapesti pályázat emblémáját

"Nem lehet sikeres olimpiát rendezni, ha a házigazda csapat nem elég erős" - emelte ki a MOB elnöke, s hozzátette, egy budapesti olimpiának komoly hatása lenne az utánptólássportra, s jelentősen befolyásolná a jövő generációjának egészségi állapotát.

Fürjes Balázs azt mondta, Budapest a szabadság, a megújulás városa, s most reneszánszát éli. Úgy fogalmazott, a magyar fővárosban új korszak, "az alkotó szabadság kora" zajlik, az ország és Budapest legújabb, ám visszatérő terve pedig az olimpiarendezés.

"A NOB által 2014 decemberében elfogadott, a gazdaságos, ésszerűbb, megtérülő olimpiákat támogató Agenda 2020 reformprogram reálissá teszi a budapesti pályázatot, amelynek növeli az esélyét, hogy Magyarország a korábbi világversenyek megszervezésénél mindig megbízható partnernek bizonyult" - jelentette ki az olimpiai pályázat kormányzati felelőse.

Fürjes kiemelte, hogy az országnak azért jó az olimpia, mert "gyorsító pályára" teszi Magyarországot, munahelyeket teremt idősebbeknek és fiataloknak, a diplomásoktól a kétkezi munkásokig. Hogy miért jó az olimpiának a magyar rendezés, arra Fürjes azt a magyarázatot adta, hogy Budapest a legideálisabb jelölt arra, hogy bebizonyosodjon, megvalósíthatóak az Agenda 2020-ban foglalt célkitűzések, így gyakorlatilag Magyarország a NOB-bal közösen tudja valóra váltani a reformprogramban leírtakat.

"A budapesti pályázat győzelméhez öt feltételnek kell megvalósulnia: szükséges hozzá a bizalom, az összefogás, a kemény munka, egy jó csapat, s persze egy kis szerencse is" - fogalmazott Fürjes Balázs.

A logó bemutatásával egy időben Budapest nyolc pontján egésznapos sportrendezvények indultak el, ahol a kilátogatók olimpiai bajnokokkal is találkozhatnak. A Március 15. téren vívás, a Széchenyi Fürdőben vízilabda, az Erzsébet téren torna és kerékpározás, az Egyetem téren kosárlabda, a Gozsdu udvarban asztalitenisz, a Hold utcai piacon súlyemelés, a Szabadság téren pedig strandröplabda várja az érdeklődőket.

Ugyancsak csütörtökön indult el a Budapest 2024 pályázat hivatalos weboldala (budapest2024.org), valamint a Facebook-, és Instagram-oldalak is (facebook.com/budapest2024, @budapest2024).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×