eur:
392.73
usd:
365.69
bux:
66579.3
2024. április 26. péntek Ervin

Miért a kalasnyikov a terroristák kedvenc fegyvere?

A kalasnyikov még Európában is könnyen beszerezhető, könnyen használható fegyver, ezért kedvelik a terroristák - mondta el az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának egyetemi docense. Oroszország pedig Szíriában nem csak a Nyugat felé tart erődemonstrációt, de reklámozza is fegyveriparát - tette hozzá Kaiser Ferenc.

Európában viszonylag sokkal nehezebb fegyverzethez jutni, mint a Közel- és Közép-Kelet legtöbb államában, ugyanakkor Európában sem lehetetlen. A terrorszervezetek által legjobban kedvelt fegyver az AK-47 - közismertebb nevén a kalasnyikov és annak különféle változatai - ismertette Kaiser Ferenc.

Kifejtette: több tucat ország többféle specifikációban gyártja, leginkább azért, mert ezt a fegyvert hihetetlenül egyszerű kezelni. Elég biztos fegyver, viszonylag ritka az elakadás, és elképesztő tűzereje van. Ami nagyon fontos: hatalmas tömegben gyártották, és a világ legtöbb részén nagy mennyiségben nagyon olcsón megszerezhető - hangsúlyozta.

Európában nagyon komoly készleteket szereltek le főleg az egykori varsói szerződés tagállamaiban. Ezek nagy része ugyan hatástalanítva lett, de nagyon könnyű őket újra élessé tenni - közölte.

Elmondta: a Charlie Hebdo elleni támadást is olyan fegyverekkel követték el, amit egy belga cég vett. A volt csehszlovák hadsereg fegyvereiről van szó, amit aztán Belgiumban alakítottak vissza éles fegyverré. Ezt vették meg egyébként legálisan a terroristák.

Ez az út ugyan egyre jobban elakad, de kalasnyikovot akár halászhajón, akár számos más úton - konténerbe rejtve - több ládát be lehet csempészni Európába - tette hozzá a szakértő.

Kaiser Ferenc szerint a kalasnyikov kezelését pár óra alatt - összekötve néhány lőgyakorlattal - olyan szinten el lehet sajátítani, hogy egy védekezésre képtelen tömegben tudja valaki használni. Nyilvánvaló módon az, hogy harctéri helyzetben, városi harcban úgy használni és úgy mozogni a fegyverrel, hogy vissza is lőnek rá, hosszabb időbe telik, de alapszinten pár óra alatt el lehet sajátítani - fejtette ki.

A robbanószereket pedig házilag is össze lehet keverni. A modern világunk tele van különféle vegyületekkel, amiket boltban meg lehet venni. Ennek óriási előnye, hogy a bombakereső kutyák is nagyon nehezen találják meg. Ugyanis a legtöbb kis tömegű, ugyanakkor nagy rombolóerejű robbanóanyagot pontosan azért, hogy terrorista célokra ne lehessen használni, megmarkerezik. Ez azt jelenti, hogy olyan speciális, ember által nem érzett szaganyagokat kevernek bele a kész robbanószerkezetbe, ami alapján a kutyák megtalálják - magyarázta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának egyetemi docense.

Gerilla-hadviseléssel egy korszerű haderőt is pokoli helyzetbe lehet hozni


Oroszország Szíriában nem csak a Nyugat felé tart erődemonstrációt, de reklámozza is fegyveriparát - mondta Kaiser Ferenc.

Elsősorban a légierejét használja Oroszország - emelte ki. Hozzátette: jelentékeny szárazföldi haditechnikát állomásoztatnak az oroszok Szíriában - T-90-es harckocsikat és BTR-80-as gyalogsági páncélozott szállító harcjárműveket -, de ezeket csak a repterek védelmére.

A légierő fő típusai ebben a konfliktusban kifejezetten a szárazföldi célpontok elleni támadásra kifejlesztett, még a hidegháború idején gyártani kezdett, de értelemszerűen azóta már korszerűsített szuhoj 25-ös csata- vagy támadó repülőgépeket használják. Nagyobb magasságból pedig a szuhoj 30-as vadászbombázókat, a szuhoj 24-es könnyű vagy közepes bombázónak tekinthető típusokat - hangsúlyozta a szakértő.

Emellett pedig a legkorszerűbb, az orosz légierőben is csak pár tucatra becsült mennyiségben rendszerben álló, és jelenleg is gyártott Szu-34-es csapásmérő repülőgépeket használják. Az utóbbi érdekessége, hogy ez már szinte kizárólag precíziós fegyvereket, tehát nagy pontosságú, GPS-szel, lézerrel vagy nagy pontosságú GPS-szel, lézerrel vagy televíziós irányítással célba juttatható bombákat - ejtőlőszereket - használnak - részletezte.

Kaiser Ferenc kiemelte: az, hogy az oroszok hajóról több száz kilométeres távolságból lőttek ki rakétákat, valójában erődemonstráció volt a nyugat felé is. Az, hogy a Kaszpi-tengerről, közel ezer kilométerről indították a Kalibr típusú robotrepülőgépeket, részben a Nyugatnak is szólt.

Az Egyesült Államok már az 1991-es öbölháborúban is használta a nagy pontosságú fegyverrendszereknek ezen típusát. Oroszország ezzel bizonyította, hogy ő is rendelkezik ilyesmivel, ami éles helyzetben működik is. Nem mellesleg ez egy nagyon kiváló fegyverreklám is, így tulajdonképpen ez egyfajta marketingtevékenység is - véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának egyetemi docense.

Az eszközök korszerűségében nyilván a szír haderő fegyverrendszerének a döntő többsége reménytelenül elavult. Még ha papíron ugyanolyan típusú eszközök is vannak az orosz haderőben bizonyos esetekben - például a szuhoj 24 és 25 régi típusoknak számítanak - a lényeg, hogy hányszor volt az eszköz korszerűsítve menet közben. Itt komoly lemaradás van a szír haderőben.

Másfelől viszont pont az elmúlt évtizedek tapasztalatai mutatják azt, hogy városi környezetben aszimmetrikus taktikákkal, gerilla-hadviseléssel már sokkal korszerűbb fegyverrendszerekkel felszerelt haderőket is pokoli helyzetbe lehet hozni - hangsúlyozta Kaiser Ferenc.

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×