INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Trócsányi László: "ha egy gyufát meggyújtunk, minden lángra lobban"

Infostart / InfoRádió
A magyar igazságügyi miniszter nem tartja előzmény nélkülinek a pénteki párizsi merényletsorozatot. Trócsányi László korábbi párizsi nagykövet az InfoRádiónak azt mondta: a bevándorlókat tekintve komoly gettósodás alakult ki Franciaországban és növekednek a feszültségek.

"Mint volt párizsi nagykövet azt tudom mondani, hogy sajnálatos módon ennek az eredete több évre visszahúzódik. Gondoljunk a Toulouse-ban történt terrorista akciókra, ahol egy zsidó iskola előtt öltek meg ártatlan gyereket. Ezután jött a Charlie Hebdo, amikor, mint közismert, egy szerkesztőségben mészároltak le ártatlan embereket, idén év elején, és most, 2015 év végén pedig ez. A folyamatot kell látni, hogy sajnos Franciaországban ezek az események egyre elszaporodnak"- hívta fel a figyelmet Trócsányi László.

Az igazságügyi miniszter hozzátette: "nagyon komoly belső feszültség van a francia társadalomban. Van egy gettósodás, a banlieue-kben, a Párizs környéki külvárosban rendkívül feszült a helyzet. A francia rendőrség nehezen is tudja fenntartani a rendet. Sarkozy elnöksége alatt is születtek olyan jogszabályok, amelyek próbálták a közrendet megerősíteni, mindazonáltal a belső feszültség egyre nő."

A korábbi párizsi nagykövet az okokról azt mondta: "vissza kell menni egy kicsit a történelemben, a 60-as években, amikor a bevándorlók megérkeztek, az integráció sikeres volt, mindenki francia akart lenni. 2015-ben azonban, a saját tapasztalataim alapján is mondhatom, közösségek alakulnak ki a nagy közösségen belül, az integrációs képesség nem ugyanolyan, sőt az integrációs akarat sem olyan erős. Ennek következtében feszültségek alakultak a ki a különböző közösségek között. Az ok egyfajta tudatos magatartás is: megtartani a saját szokásainkat, hagyományainkat. Az első generáció még akarta az integrációt, de vannak objektív okai is: sikertelenség, munkanélküliség, a másod-, harmadgenerációban azonban már nincs meg az akarat és a képesség."

Trócsányi László hozzátette: "azt viszont látni kell, hogy ezek a közösségek rendkívül erőssé válnak. Vannak olyan városrészek, ahol sajátos szabályok szerint élnek az emberek, a vallásukat az utcán gyakorolják, és ez feszültséghez vezet, ami pedig robbanáshoz. Olyan ez, mint egy gyújtópont, ha egy gyufát meggyújtunk, minden lángra lobban."

Hanganyag: Németh Zoltán


A címlapról ajánljuk