eur:
392.91
usd:
366.3
bux:
66797.48
2024. április 25. csütörtök Márk

Migrációkutató: a francia integrációs politika zsákutca

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a nyugat-európai muszlim közösség leginkább Franciaországban érzi magát frusztráltnak és ott jönnek létre az autonóm társadalmaik. Speidl Bianka az InfoRádiónak azt mondta: a mostani menekültek 99,9 százaléka békés szándékkal érkezik, azonban a terrorszervezetek kihasználják a migrációs hullámot a saját embereik kontinensre juttatásában.

"A francia rendszer az, amelyik leginkább szekuláris, tehát egy úgynevezett republikánus eszme mentén képzeli el az integrációt, ebben alapvetően semmilyen vallásos megnyilvánulásnak nincs helye. Ez a keresztények számára, akik egy ilyen közegben, egy szekularizált Európában nőnek fel, ez egy évszázados folyamat ezen a kontinensen, és ez természetes, többé-kevéssé elfogadható, a kultúra része, tolerálható, de a muszlimok számára nem. Ezért az egy zsákutca, amivel a franciák próbálkoznak. Talán ezért is a legalacsonyabb az ott élő muszlimok ingerküszöbe, ott kell a legtöbb olyan jellegű sérelmet elszenvedniük, amely alapvetően olyan jogaiktól fosztja meg őket, mint a vallásosságuknak a szabad kifejezése, például a fejkendő viselésével" - mondta Speidl Bianka.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója hozzátette: "máshol, például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Belgiumban alapvetően multikulturális irányzat hódított, amely azt jelenti, hogy mindenki szabadon kifejezheti önmagát, a saját törvényei szerint élhet, a szokásait megőrizheti. Ez a folyamat erős szegregációhoz vezetett, olyan városrészek alakultak ki, ahol autonóm módon működnek ezek a közösségek, tehát a nagy társadalmi egészbe itt sem integrálódtak, viszont bizonyos mértékig megőrizhetik a szokásaikat."

"Mindenütt gettósodnak, de Franciaországban sértve érzik magukat. Míg a vallásos identitásuk kifejezésének sokkal szabadabb a kifejezése Nagy-Britanniában, Franciaországban ez sokkal szűkebb. Ott olyan erőteljesen és radikálisan a szekuláris értékrendre alapozva próbálják a társadalmi együttélését megvalósítani, ami a muszlimok szabad önkifejezésével éles ellentétben áll" - hangsúlyozta Speidl Bianka.

"A migránsok túlnyomó többsége, 99,9 százaléka azért érkezik, mert az élete veszélyben forgott vagy valamilyen oknál fogva jobb jövőt keres, ez lehet gazdasági ok, de semmiképpen nem terrorista. Viszont azok a terrorszervezetek, amelyek a Közel-Keleten működnek, például az Iszlám Állam, egész egyszerűen kihasználják ezt a hullámot, a saját embereiket bejuttatják az egyébként tisztességes embertömeg közé" - fogalmazott a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×