INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Migrációkutató: a francia integrációs politika zsákutca

Infostart / InfoRádió
A Migrációkutató Intézet vezető kutatója szerint a nyugat-európai muszlim közösség leginkább Franciaországban érzi magát frusztráltnak és ott jönnek létre az autonóm társadalmaik. Speidl Bianka az InfoRádiónak azt mondta: a mostani menekültek 99,9 százaléka békés szándékkal érkezik, azonban a terrorszervezetek kihasználják a migrációs hullámot a saját embereik kontinensre juttatásában.

"A francia rendszer az, amelyik leginkább szekuláris, tehát egy úgynevezett republikánus eszme mentén képzeli el az integrációt, ebben alapvetően semmilyen vallásos megnyilvánulásnak nincs helye. Ez a keresztények számára, akik egy ilyen közegben, egy szekularizált Európában nőnek fel, ez egy évszázados folyamat ezen a kontinensen, és ez természetes, többé-kevéssé elfogadható, a kultúra része, tolerálható, de a muszlimok számára nem. Ezért az egy zsákutca, amivel a franciák próbálkoznak. Talán ezért is a legalacsonyabb az ott élő muszlimok ingerküszöbe, ott kell a legtöbb olyan jellegű sérelmet elszenvedniük, amely alapvetően olyan jogaiktól fosztja meg őket, mint a vallásosságuknak a szabad kifejezése, például a fejkendő viselésével" - mondta Speidl Bianka.

A Migrációkutató Intézet vezető kutatója hozzátette: "máshol, például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Belgiumban alapvetően multikulturális irányzat hódított, amely azt jelenti, hogy mindenki szabadon kifejezheti önmagát, a saját törvényei szerint élhet, a szokásait megőrizheti. Ez a folyamat erős szegregációhoz vezetett, olyan városrészek alakultak ki, ahol autonóm módon működnek ezek a közösségek, tehát a nagy társadalmi egészbe itt sem integrálódtak, viszont bizonyos mértékig megőrizhetik a szokásaikat."

"Mindenütt gettósodnak, de Franciaországban sértve érzik magukat. Míg a vallásos identitásuk kifejezésének sokkal szabadabb a kifejezése Nagy-Britanniában, Franciaországban ez sokkal szűkebb. Ott olyan erőteljesen és radikálisan a szekuláris értékrendre alapozva próbálják a társadalmi együttélését megvalósítani, ami a muszlimok szabad önkifejezésével éles ellentétben áll" - hangsúlyozta Speidl Bianka.

"A migránsok túlnyomó többsége, 99,9 százaléka azért érkezik, mert az élete veszélyben forgott vagy valamilyen oknál fogva jobb jövőt keres, ez lehet gazdasági ok, de semmiképpen nem terrorista. Viszont azok a terrorszervezetek, amelyek a Közel-Keleten működnek, például az Iszlám Állam, egész egyszerűen kihasználják ezt a hullámot, a saját embereiket bejuttatják az egyébként tisztességes embertömeg közé" - fogalmazott a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Hanganyag: Németh Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk