eur:
394.08
usd:
369.86
bux:
65754.43
2024. április 23. kedd Béla

Jelentős változások készülődnek Szaúd-Arábiában

Jelentős változások várhatók Szaúd-Arábiában - írja hétfői számában a londoni The Daily Telegraph.

Példa nélküli kiszivárogtatással dicsekedhet az angol lap, amelynek a szaúdi Mohamed bin Salman herceg tanácsadói juttattak el értékes dokumentumokat, s ezek azt sugallják, hogy jelentős hatalmi-strukturális változások várhatók a vahabita királyságban. A dokumentum foglalkozik az emberi jogok és a nők helyzete miatti nyugati aggodalmakkal, s felvázolja egy leendő új kormány irányvonalát.

A szaúdi uralkodó család, Abdullah király januári halála óta, több jelentős változást foganatosított. Abdullahot Salman követte a trónon, s ő lényegi változtatásokat hajtott végre az utódlás eddig szokásos rendjében. Elmozdította Abdullah egyik fiát, Mukrin herceget - aki az eddigi szokásjog szerint a következő uralkodó lett volna -, és saját fiának, Salman hercegnek adott nagyobb hatalmat, s vele jogkört. A változások élénk kommentárokat és szóbeszédet szültek, s ezek arról szóltak, hogy puccs készülne az uralkodó ellen, s helyette nyolc testvére közül az egyiket emelnék trónra.

A kiszivárogtatott dokumentumban is szó esik az esetleges puccskísérlet híreiről is, ám a hercegi tanácsadók leszögezik: a királyi családban várható határozott és döntő jelentőségű változásokról szóló hírek korántsem okoznak válságot. A szaúdi polgárok modernizálódást áhítanak, írja a dokumentum, s úgy fogalmaz: "a sajtó a királyi családon belüli válságról ír, de közben elfeledkezik arról, hogy kifaggassa a változást és reformokat kívánó szaúdi népet. A nép a királyság "újrafogalmazását" szeretné, olyan új alapokon, amely lehetővé teszi, hogy az ország gazdaságilag erősebb legyen. Ez azonban nem történhet meg személyi átalakítások nélkül - szögezi le a kiszivárogtatott dokumentum.

A királyfi tanácsadói azt is fontosnak tartják leszögezni, hogy a szaúdi nők helyzete miatt nemzetközi kritikáért részben a rijádi kormány a felelős. De "az örökség és a néphagyomány" megkötötte a döntéshozók kezét - állítják a tanácsadók.

A szaúdi kormányzat most kész megnyitni a királyság kapuit a nemzetközi bizottságok és emberi jogi szervezetek előtt - írja a szaúdi Salman herceg tanácsadói által kiszivárogtatott dokumentum.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×