INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Orbán: éledezik a nemzeti iparunk - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A magyar ipar újjáéledéséről beszélt a kormányfő Tiszaújvárosban. Vásárlóerő tekintetében a 31. helyen áll Magyarország a 42 európai állam közül. Az ügyfelek hűségét díjazó módon módosítanák a kötelező-biztosítási törvényt

A magyar ipar újjáéledéséről beszélt a kormányfő Tiszaújvárosban, a Mol butadiénkinyerő üzemének ünnepélyes átadásán. Bejelentették, hogy a magyar olajtársaság és a japán JSR Corporation várhatóan 2017-re műgumigyárat épít a borsodi településen. Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar nemzeti ipar legfontosabb szereplője, a Mol kellően megerősödött ahhoz, hogy egyenrangú partnere legyen nagy nemzetközi cégeknek.

A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint szinte egybevág az európai tendenciákkal az októberi inflációs adat. Balogh László az M1-en azután beszélt erről, hogy a Központi Statisztikai Hivatal közölte: az év tizedik hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, szeptemberhez viszonyítva pedig 0,2 százalékkal nőttek. Elmondta: az olcsó kőolaj és üzemanyag lefelé, a szeszes italok és a dohányáruk áremelkedése pedig felfelé módosította az inflációt. A helyettes államtitkár megjegyezte: a friss adat azt mutatja, hogy mérsékelt, visszafogott inflációs környezetben működik a magyar gazdaság, az általános drágulás elmaradásával a bérek, jövedelmek és nyugdíjak mértéke változatlan marad, ami növelheti a fogyasztást és közvetetten hozzájárulhat a magyar GDP növekedéséhez.

Változatlan szinten van a magyarországi vásárlóerő. A 42 európai ország közül Magyarország harmadik éve a 31. helyen áll - derül ki a GfK piackutató tanulmányából. A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti. A 42-ből 26 ország él az európai átlag alatti összegből. Az egy főre jutó nemzeti vásárlóerő idén nagyjából 5 ezer euró volt Magyarországon. Egy európai lakos ugyanakkor átlag 13 ezer euróból él. A fővárosi index csökkent, a budapestiek a magyar átlag 127 százalékát költhetik el.

Bővíti kapacitását a Continental Magyarország. Legújabb, több mint 5 milliárd forint értékű beruházásával 681 új munkahelyet hoz létre a cég, ezek nagy részét Nyíregyházán - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter elmondta: a kormány csaknem 2 milliárd forinttal támogatta a projektet. Jókay László, a Contitech Hungária Kft. nyíregyházi gyárának ügyvezető igazgatója azt mondta: a beruházást a következő másfél-két évben hajtják végre. A magyarországi cégcsoportnak 7 ezer alkalmazottja van, és több mint 1 milliárd euró volt a tavalyi forgalma.

A régi ügyfelek hűségét értékelő módosítást nyújtottak be kormánypárti képviselők a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló törvényhez. A Balla György és Gulyás Gergely által jegyzett javaslat indoklása szerint, egyes társaságok az elmúlt években kizárólag az új ügyfeleknek tettek kedvezőbb ajánlatot az új biztosítási időszakra, a régi ügyfelek szerződése az újakhoz képest rosszabb feltételekkel módosult. A törvényjavaslat ezt a tendenciát kívánja megfordítani úgy, hogy a biztosítók csak korábbi ügyfeleik hűségét tudják majd a tarifák kialakításánál elismerni.

Bíróságnak kell majd tisztázni, hogy jár-e kártérítés a Liszt Ferenc Repülőtéren ragadt utasoknak - közölte az Európai Fogyasztói Központ magyarországi igazgatója. Kriesch Attila az InfoRádióban elmondta: az utasnak először a légitársasághoz kell fordulnia kártérítési igénnyel, nem a repülőtérhez. Például az Európai Fogyasztói Központ is segítségére lehet az érintetteknek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csomagok késése miatt általában 1300 euróig felel a légitársaság, de mentesülhet a kártérítés kifizetése alól, ha mindent megtett a csomag célba juttatásáért. A Liszt Ferenc Repülőtéren reggel a poggyászkezelő informatikai rendszer hibásodott meg.

A düsseldorfi munkaügyi bíróság jogellenesnek nyilvánította a Lufthansa légiutas-kísérőinek sztrájkját és a munkabeszüntetés befejezésére szólította fel a szakszervezetet. A végzés csak a düsseldorfi repülőtérre és a keddi napra vonatkozik, az elkövetkező napokra nem. Azt egyelőre nem tudni, hogy a légitársaság benyújt-e újabb keresetet a péntek kezdődött sztrájk betiltására a következő napokra is. Közben a Lufthansa új bérajánlatot is tesz a szakszervezetnek: a cég egyszeri 3 ezer eurót és két lépcsőben 3,4 százalékos béremelést kínál. Emellett a légitársaság elfogadja a szakszervezet nyugdíjazással kapcsolatos követelését is. Az ajánlatról azonnali egyeztetést kezdeményeztek a szakszervezettel. Ezzel párhuzamosan a Lufthansa költségproblémák miatt felülvizsgálja az ázsiai, afrikai és dél-amerikai útvonalait.

A címlapról ajánljuk