eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Kövér László megkoszorúzta Párizsban Nagy Imre és az 1956-os forradalom mártírjainak jelképes síremlékét

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Párizsban koszorút helyezett el hétfőn Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél a Pere Lachaise temetőben.

Nagy Imre egykori miniszterelnök és a kivégzett magyar mártírok jelképes síremlékművét Méray Tibor, Párizsban élő író-újságíró kezdeményezésére állította fel az Emberi Jogok Magyar Ligája. Ez az 1956-os forradalom mártírjainak ünnepélyes újratemetése előtt egy évvel, 1988. június 16-án történt a francia főváros egyik leghíresebb temetőjének 44-es parcellájában, ahol azóta minden évben tartanak megemlékezést.

Az akkor még temetetlen halottak jelképes nyughelyéül szolgáló sírhelyet Párizs akkori polgármestere, Jacques Chirac, későbbi államfő bocsátotta ingyen a magyar demokratikus emigráció rendelkezésére. A síremléket Rajk László tervezte.

A megemlékezésre Méray Tibor is elkísérte a házelnököt.

A főhajtást követően Kövér László és az Országgyűlés delegációja, Hoffmann Rózsa KDNP-s képviselő, a magyar-francia baráti tagozat elnöke és Schiffer András, az LMP frakcióvezetője a francia szenátusba indult, ahol a francia-magyar baráti tagozat tagjaival találkoznak.

A Párizsban háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodó házelnök este ünnepi beszédet mond október 23. alkalmából a magyar közösség számára szervezett nemzeti ünnepi megemlékezésen a Párizsi Magyar Intézetben.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×