eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Együtt: 2018-ban a Fidesz legyőzhető, de ehhez új ellenzék kell

Szigetvári Viktor szerint 2018-ban le lehet győzni a Fidesz-t, mert a választók többsége kormányváltást akar, de ehhez új ellenzékre, új miniszterelnökre, új programra és új választói szövetségre van szükség.

A pártelnök az Együtt - a Korszakváltók Pártja szombati küldöttgyűlésén elmondott vitaindító beszédében azt mondta: 2015 egy elvesztegetett év, nőtt a megosztottság és az ország lemaradása, miközben lassult a növekedés.

Véleménye szerint 2016 sem lesz a változás éve, és mára bizonyossá vált, hogy "a magyar populista jobboldal" két pártja, a Fidesz és a Jobbik egyaránt "zsákutcás jövőt" kínál az országnak.

Szigetvári Viktor kijelentette: jelenleg a kormányváltást akarók vannak többségben Magyarországon, de ők erőteljes, új ellenzéki politizálást szeretnének, és ehhez mindenkitől nagyobb elszántságra van szükség. Az ellenzék változatlanságában senki sem érdekelt: aki kormányváltást akar, de nem változik, "az Orbán Viktornak a kottájából játszik" - mondta.

Tanulva a 2014-es választásból, világosan kimondják: ugyanúgy, ugyanazokkal, ha nem változnak meg, még egyszer nem fognak össze - közölte az Együtt elnöke. Hozzátette: a győzelemhez mindenkinek változnia kell, és csak a változás után érdemes együttműködni, különben nem lesz új, győztes választási szövetség a Fidesszel szemben. Kitért arra is, hogy ha netán egyedül maradnak 2018-ra, akkor sem szabad megijedniük, mert önállóan is készen fognak állni a megmérettetésre.

Azt is kiemelte, hogy sem idén, sem a jövőben nem foglalkoznak mások belső ügyeivel, "semmi hatalmi harc a koncon az ellenzéki marakodásban". A politikus szerint a további aprózódás, a nyilvánosság előtt folytatott pártközi vagy párton belüli harc káros. Az Együtt politikusai csak akkor szólnak kritikusan a nyilvánosságban, ha valaki a jobboldali populizmusra baloldali populizmussal válaszol - tette hozzá.

Szigetvári Viktor úgy fogalmazott: a magyar populista jobboldalt egy erős, mérsékelt szövetségnek kell leváltania. Ha mások is megváltoznak, nem csak ők, akkor ennek a szövetségnek meghatározó ereje lehet az Együtt, amely a józan középút pártja - mondta.

Arra is kitért, hogy a politika jelenleg világszerte a populisták és józan centristák, nem pedig a jobb- és a baloldal küzdelméről szól. A centrista politikusokat említve hangsúlyozta, hogy ezek az emberek hisznek az állam által ellenőrzött versenyben és piacgazdaságban, támogatják a jóléti állam különböző formáit, a béke garanciájának az NATO-t, illetve az Egyesült Államok és Európa szövetségét tekintik - emelte ki. Hozzátette: az Együtt ugyanebben hisz.

A populistáktól az elfogadhatatlan igazságtalanságok lefestésének képességét kell megtanulni, a megoldásaikat viszont, "az ég szerelmére felejtsük el" - mondta. A verseny és a piac államkapitalista felszámolása, - "mondjon bármit is Schiffer András"- csak nyomort és szegénységet hoz - jelentette ki.

Hozzátette: a menekült- és bevándorlóellenes gyűlöletkeltés társadalmi és gazdasági zsákutca - akkor is, ha nem mindenki rasszista, aki megijed sok ezer iszlámhitű embertől.

Az Együtt egyenes beszéddel küzd a populizmus, a "feudális elnyomás" és a korrupció ellen - mondta, elképzeléseik között említve a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek csökkentését, a törekvők polgárosodásának erősítését és a középosztály lecsúszásának megállítását. Keresik a nemzeti kiegyezés lehetőségét is, mert nem keverik össze a Fidesz és a Jobbik politikusait a választóikkal - jelentette ki.

Az elnök azt mondta, pártjuk még nem elég erős, ezért jövőre még többet tesznek országos hálózatuk fejlesztéséért, és minden városban szövetséget ajánlanak a józan középúton járó polgároknak. Építik kapcsolatrendszerüket a civil szervezetekkel, és továbbra is bevonják őket minden megoldáskeresésükbe, a korrupció ellen tűzzel vassal küzdenek, az illiberális rendszert pedig "alkotmányos forradalommal elsöpörjük" - közölte.

A beszéd után a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökről.

A küldöttgyűlés résztvevői politikai nyilatkozatot fogadtak el, amelyben hangsúlyozták, hogy Magyarország jelene és jövője Európában van. Erős szövetségesek nélkül Magyarország magára marad, ezért helyre kell állítani az Orbán-kormány téves külpolitikája miatt megtépázott kapcsolatokat a szomszédokkal, az Európai Unió országaival és az Egyesült Államokkal - olvasható az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatban.

Rögzítették azt is, hogy minden más pártnál erőteljesebben és hitelesebben kívánnak fellépni "a korrupcióval és a fideszes maffia kulcsfiguráival szemben".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×