eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sík: mindig az szereti a demokráciát, aki benne van a hatalomban

A magyar lakosság felének a demokrácia a lehetséges legjobb politikai rendszer, harmaduk csalódott, 7 százalékuk viszont akár diktatúrában is élne - a többi között ezt tartalmazza a Tárki legfrissebb kutatása. Sík Endre, a társaság kutatási igazgatója az InfoRádiónak hozzátette: a pártszimpátiát is tekintve biztosan más eredményt hozott volna a kutatás, ha más politikai erő lenne hatalmon.

"A demokrácia továbbra is a magyar lakosság felének - minden hibájával együtt - a lehetséges legjobb politikai rendszer. Egyharmadukat csalódottnak hívhatjuk, vagyis nekik tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy milyen politikai rendszer van. A többiek vagy bizonytalanok, vagy azt is el tudják képzelni, hogy akár diktatórikus rendszerben éljenek" - ismertette a kutatás eredményeit Sík Endre.

"Ha azt nézzük, hogyan változtat ezen az általános véleményen a politikai elkötelezettség, a szavazáson való részvételi hajlam, akkor azt a nem meglepő összefüggést találjuk, hogy azok, akik nem mennének el szavazni, tehát kiábrándultak a politikából, egyben azok is, akik elbizonytalanodtak" - fűzte hozzá a Tárki kutatási igazgatója.

"Amikor pedig pártszimpátia szerint nézzük, akkor azt találjuk, hogy a Fidesz szimpatizánsai kifejezetten a demokrácia pártján állnak, a Jobbik szimpatizánsai esetében magasabb azoknak az aránya, akik egy rendpárti, erőszakon alapuló rendszert is el tudnának képzelni, míg az MSZP szavazói esetében magasabb a kiábrándultak aránya, akik elidegenedtek attól, hogy ők valamilyen módon is ezt a parlamentarizmust a magukénak érezzék" - mondta el a szociológus.

"A probléma ezzel az egyébként nagyon szépen hangzó állítással az, hogy a Fidesz szavazói azért ennyire demokrácia-pártiak, mert úgy érzik, hogy ez az ő demokráciájuk. Tehát a jelenlegi kormányzat és a mögötte álló parlament az ő érdekeiket és az ő gondolkodásukat képviseli" - jelezte a kutatási igazgató.

A szociológus szerint biztosan más eredményt hozott volna a kutatás, ha más politikai erő lenne hatalmon.

"Amikor a baloldal volt hatalmon, akkor a baloldal szimpatizánsai szerették a demokráciát. Amikor a Fidesz van hatalmon, akkor a Fidesz szavazói szeretik a demokráciát. Magyarán: nem általában a demokrácia iránti pozitív elkötelezettség van a számok mögött, hanem az, hogy ők benne vannak a hatalomban" - mutatott rá Sík Endre. 

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×