eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Bécsben továbbra is szociáldemokrata a polgármester - a nap hírei

Fehéroroszországban várhatóan a hivatalban lévő államfő nyert az elnökválasztáson. Kizárta egy adóemelés lehetőségét a menekültválság miatt a német kancellár.

Bécsben továbbra is szociáldemokrata polgármester és szociáldemokrata-zöld koalíció lesz. A tartományi választásokon a szociáldemokraták 39,5 százalékot értek el, míg a Szabadságpárt 30,9 százalékot szerzett. Rosszul szerepelt a Néppárt, amely nem éri el a 10 százalékot sem, és a vártnál rosszabb, 11,6 százalékos a zöldek eredménye is. Az osztrák főváros csaknem 1 millió 800 ezer lakosa közül több mint 1 millióan szavazhattak a bécsi tartományi parlament száz képviselőjéről és a 23 kerület vezetőiről.

Fehéroroszországban a szavazóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések szerint a hivatalban lévő államfő nyert az elnökválasztáson. E szerint Alekszandr Lukasenko a voksok több mint 80 százalékát szerezte meg.

Kizárta egy adóemelés lehetőségét a menekültválság miatt a német kancellár. Angela Merkel a Bild című lapnak azt mondta: a gazdasági helyzet nem indokolna egy ilyen intézkedést. A kancellár európai összehasonlításban is túl magasnak nevezte a menedékkérelmet benyújtóknak járó németországi pénzbeli juttatásokat.

Hosszú távú megoldást sürget a menekültválság megoldására a horvát államfő. Kolinda Grabar-Kitarovic hangsúlyozta: országa nem válhat gyűjtőközponttá, akkor sem, ha az összes illegális bevándorló tovább megy Magyarországra. Továbbra is kitartott amellett, hogy hosszú távon és az Európai Unió elvárásainak megfelelően kell kezelni a problémát.

Párizsban egy nappal az Ankarában elkövetett merénylet után több ezer kurd nemzetiségű állampolgár tiltakozott a török kormány politikája ellen. Közben Ankarában kurdbarát politikusok és más gyászolók virágot akartak elhelyezni az áldozatok emlékére. A rendőrség könnygázgránátokkal igyekezett megakadályozni ezt. A támadásban 95-en meghaltak, 160 embert kezelnek kórházban, 65-öt az intenzív osztályon.

Egyre kevesebb a magyar gazdaságpolitikával szembeni kritika - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály azután beszélt erről, hogy a Euromoney című szaklap kiadványa megválasztotta az év pénzügyminiszterének a kelet-közép európai régióban.

A héten elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnökre emlékezik jövő heti egynapos ülésén az Országgyűlés. A képviselők elfogadhatják a Miniszterelnöki Kabinetiroda létrehozásához szükséges törvénymódosításokat.

Magyarország hosszú távú érdekének tartja a Telecom World sikerét a biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár. Mikola István egy budapesti konferencián úgy fogalmazott: Magyarország ásványkincsek helyett tudástőkéjét kívánja értékesíteni a világpiacon.

Már 3,2 milliárd köbméter gáz van a tárolókban, így biztosított az ellátás télre - erősítette meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal képviselője. Scherer Zsolt szerint tavaly a téli fogyasztás 2,1 milliárd köbméter volt.

Az Európában kevésbé keresett hústermékekre is igénye van a kínai piacnak - jelentette ki az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkár. Bognár Lajos az M1-nek azután beszélt erről, hogy újabb két magyarországi húsipari cég is szállíthat hamarosan Kínába.

Október 15-étől a kormányhivatalokban is közzéteszik a pályázható állami földek helyrajzi számát. A tájékoztatás szerint minden szabályozás elkészült a földárverések novemberi elindulásához. A Nemzeti Földalap már át is adta a megyei kormányhivataloknak a mintegy tízezer 3 hektárnál nagyobb terület adatait, a többit pedig folyamatosan hirdeti meg.

Hazai kézben akarja tartani a földeket a kormány, ezért indítja el a Földet a gazdáknak programot - közölte a Fidesz-frakció. A nagyobbik kormánypárt arra reagált, hogy az Együtt elutasítja a tervezett állami földértékesítési pályázatokat.

Mintegy 300 ezer családot érintett az adó- és járulékkedvezmény - közölte a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke. Székely Hajnalka az M1 műsorában elmondta: jelenleg egy két gyermekes család gyermekenként nettó 10 ezer forintot tud visszaigényelni, ez az összeg 12.500 forint lesz január elsejétől.

A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódik holnap (hét) az őszi érettségi vizsgaidőszak. November 20-ig csaknem 160 helyszínen több mint 9 ezren adnak számot tudásukról. A vizsgatárgyak köre és az egyes tárgyak részletes követelményei nem változtak.

Több százan demonstráltak vasárnap a Lánchíd átjárhatóságáért. A Magyar Kerékpárosklub felvonulásának célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a Lánchídon álló folyamatos dugókra, amelyek miatt busszal, kerékpárral, taxival és motorral is nagyon nehéz átjutni a túloldalra. A klub aláírásgyűjtést is indított, amelyet már több mint 3 ezren írtak alá a neten és utcai akciókon.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×