eur:
393.02
usd:
366.54
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Csökkennek az államigazgatási eljárási díjak, illetékek - a nap hírei

Támogatja a kormány az FHB Jelzálogbank és leánybankja, az FHB Kereskedelmi Bank belépését a takarékszövetkezeti integrációba. Továbbra is a termelési terv szerint folyik a munka az Audi Hungaria Motor Kft. győri üzemében.

Negyedszázad után csökkennek az államigazgatási eljárási díjak, illetékek, illetve lesznek olyanok is, amelyek megszűnnek - erősítette meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter. **** Lázár János a kormányzati tájékoztatón elmondta: a vonatkozó törvénymódosítások elfogadása után január 1-jével ingyenes lesz például az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, az erkölcsi bizonyítvány, a tulajdoni lap kiadása és a felsőoktatási felvételi eljárás. Közölte azt is: szinte teljesen kész a határzár a horvát határon. December elejéig dönt a kormány arról, hogy nemzetközi bírósághoz fordul-e az unió kötelező menekültügyi kvótarendszere miatt.

Csehország, Szlovákia és Lengyelország is részt vesz Magyarország déli határán az unió és a schengeni övezet külső határának ellenőrzésében. A visegrádi négyek megállapodásáról Luxembourgban számolt be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter egy migrációs konferencián vesz részt a többi uniós tagállam bel- és külügyi tárcavezetőjével.

A bevándorlásról, a klímaváltozásról és a nyugat-balkáni helyzetről tartanak csütörtöktől kétnapos tanácskozást a visegrádi csoport államfői és a horvát elnök Balatonfüreden. Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Andrej Kiska szlovák és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő pénteken közös sajtótájékoztatót tart Áder János köztársasági elnökkel.

Miniszterelnöki Programirodának hívhatják a jövőben az eddigi miniszterelnöki kabinetet. Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága több változtatást is elfogadott a vonatkozó törvények módosításával összefüggésben. A tervezett változtatások szerint a kormányfő által közvetlenül irányított szervezeti egységet államtitkár és nem a szervezési kabinetfőnök vezetheti. Az általános politikai koordinációt ellátó Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető személy, vagyis a miniszterelnök kabinetfőnöke miniszteri rangban látja el feladatát.

A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tevékenységének köszönhetően összességében 2500 milliárd forinttal mérséklődött az államadósság - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára. Az alap 2011 és 2015 közötti tevékenységét ismertetve Tállai András arról számolt be: a magánnyugdíjpénztáraktól átvett mintegy 3000 milliárd forint felhasználásával több mint 2000 milliárd forint közvetlen adósságcsökkentés valósult meg.

Támogatja a kormány az FHB Jelzálogbank és leánybankja, az FHB Kereskedelmi Bank belépését a takarékszövetkezeti integrációba - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányzati tájékoztatón hangsúlyozta: a lépés erősíti az integrációt és magát a Takarékbankot is. Hozzátette: kormányzati lépésre nincs szükség az ügyben.

Továbbra is a termelési terv szerint folyik a munka az Audi Hungaria Motor Kft. győri üzemében. Közleményében a társaság hangsúlyozta: az ügyben nem a Győrben készült alapmotorokkal összefüggő esetleges minőségi hiányosságokról van szó, hanem az autókba beépített szoftverekkel szemben merült fel kifogás. Az Audi Hungaria jelezte: nem vezetett be létszámstopot, és folytatódik a toborzás a betöltetlen álláshelyekre.

Németországban házkutatást tartottak a Volkswagen wolfsburgi központjában és több más helyszínen a dízelbotrány miatt. A braunschweigi ügyészség munkatársai olyan dokumentumokat és adathordozókat kerestek, amelyek segítségével pontosan feltárható, hogy az autógyártó csoport miként csalt a károsanyag-kibocsátási értékekkel a botrányban érintett dízelüzemű járművek környezetvédelmi tesztjein.

Pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival megkezdődik az őszi érettségi vizsgaidőszak. November 20-ig csaknem 160 helyszínen több mint 9 ezren adnak számot tudásukról. Az Oktatási Hivatal közleménye szerint az emelt szintű szóbeli vizsgák november 5-től november 9-ig tartanak, a középszintű szóbeli vizsgák időszaka november 16 és 20-a között lesz.

Elismerte a kormány családpolitikai intézkedéseit az UNICEF Budapestre látogató delegációja. A család- és ifjúságügyért felelős államtitkárság közleménye szerint Novák Katalin államtitkár ismertette az ENSZ Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapjának ügyvezető igazgatóhelyettesével az új közétkeztetési rendeletet, az ingyenes gyermekétkeztetés kiterjesztését és a kötelező óvodáztatást.

Szvetlana Alekszijevics fehérorosz ellenzéki írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia. A döntést Stockholmban jelentették be. A testület indoklása szerint a díjat a 67 éves szerzőnek azokért az írásaiért ítélték oda, amelyek a szenvedésnek és a bátorságnak állítanak emléket a jelenlegi korban.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség etikai bizottsága 90 napra felfüggesztette tisztségéből Joseph Blattert, a szervezet elnökét, valamint Michel Platinit, az európai szövetség vezetőjét, FIFA-alelnököt. A döntés alapján így jelenleg hivatalosan az egyik alelnök, a kameruni Issa Hayatou irányítja a világszövetséget.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×