eur:
392.99
usd:
367.2
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Magyar képviselők is véleményt mondtak az EP migrációs vitájában elhangzottakról

Több magyar európai parlamenti (EP-) képviselő is állást foglalt kedden azzal a vitával kapcsolatban, amelyet kedden tartott az Európai Parlament strasbourgi plénuma a menedékkérők humanitárius helyzetéről.

Gál Kinga fideszes képviselő közleményben emelte ki, hogy több baloldali és liberális politikus nyíltan vagy burkoltan bírálta Magyarország migrációs politikáját. Szerinte azért támadják Magyarországot, mert komolyan veszi schengeni kötelezettségeit, és védi az unió külső határait.

Gál Kinga úgy vélte, hogy egyes európai képviselők egyre távolabb kerülnek a valóságtól. "Elfogadhatatlannak tartom a Magyarországot ért rosszindulatú és valótlan támadásokat. A valódi menekültek hatékony támogatására kellene inkább összpontosítani, például a nagy közel-keleti menekülttáborokban élők hatékony megsegítésére. Hiszen ők a valódi menekültek, és nem azok, akik betondarabokkal dobálják meg a feladatukat végző rendőröket a magyar zöldhatáron vagy szervezett ostromba kezdenek Calais-nál" - húzta alá a képviselő.

A képviselő a liberálisok azon kezdeményezésével kapcsolatban is állást foglalt, hogy induljon meg Magyarország ellen az uniós szerződés hetedik cikke szerinti eljárás, amelyet végül nem tűzött napirendre az EP illetékes bizottsága. Gál szerint bosszúhadjárat készül Magyarország ellen.

"A szocialisták ezzel szemben újabb Magyarországról szóló parlamenti vitát kezdeményeznek. Dühüket egy újabb parlamenti hőbörgésben akarják kifejezni, miközben a migrációs válság reális kezelésére még mindig nincs megfelelő uniós forgatókönyv" - húzta alá a fideszes képviselő.

Az MSZP-s Szanyi Tibor szerint az EP nagyfokú bölcsességről tett tanúbizonyságot azzal, hogy nem vette napirendre a kérdést, s így "nem teremtett rendszeres fórumot Orbán Viktor gusztustalan törekvései reklámozására". A szocialista képviselő szerint a miniszterelnök halálbüntetéssel kapcsolatos "provokációjának" is "hiba volt felülni".

"Az a tényszerű realitás, hogy senkinek nincs nagyobb hatalma Orbán eltakarítására, mint a magyar népnek. Kudarcos az, amikor bárki külső erőben bízik a magyar diktátor leküzdésének frontján, de az is, amikor valaki tüzeli Európát Orbánnal szemben, majd rendszeresen megtorpan, ha tétre fordul az ügy" - fogalmazott közleményében Szanyi Tibor.

Niedermüller Péter DK-s EP-képviselő írásban szólt hozzá a vitához. A Demokratikus Koalíció alelnöke szerint humánus és racionális megoldást kell találni a migrációs problémára.

"Az elmúlt időszak azt mutatta, hogy a bezárkózó nacionalista megoldások nem vezetnek sehová. A szögesdrót, a falak, a vízágyú, a könnygáz, gumilövedék, az erőszak, a jogfosztás nem állítja meg a menekülőket, csak mérhetetlen szenvedést okoz és elveszi az elűzöttek emberi méltóságának maradékát is" - foglalt állást Niedermüller. A DK-s képviselő szerint Európa minden erőforrását mozgósítani kell a menekültek megsegítése és integrálása érdekében, a forrásokat pedig azoknak kell eljuttatni, akik valóban segítenek a menedékkérőkön.

Morvai Krisztina a függetlenek soraiból arra az álláspontra helyezkedett, hogy lehet szeretni vagy nem szeretni a magyar kormányt, de az biztos, hogy ebben a kérdésben a magyar emberek többségének véleményét fejezi ki.

"Talán liberális barátaink is emlékeznek, hogy ez volt az, amit régebben úgy neveztek, hogy demokrácia" - hívta fel a figyelmet a Jobbik színeiben az EP-be jutott Morvai, aki a véleménynyilvánítás szabadságának fontosságát is kiemelte.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×