eur:
393.1
usd:
366.89
bux:
66823.53
2024. április 26. péntek Ervin

Kulturális és gasztronómiai eseményekkel ünnepel a 450 éves Király Fürdő

Fennállásának 450. évfordulóját ünnepli a Király Fürdő. A héten rendezett születésnapi eseményeken összekapcsolódik a kultúra és a gasztronómia - mondta az InfoRádióban Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketing igazgatója.

"A Király Fürdőnek nincs saját forrása, a közeli Lukács Fürdőből egy vörösfenyő csővezetéken szállították át a vizet a törökök. Amikor Arszlán pasa már sejtette, hogy közeledik a várostrom, akkor elgondolkozott azon, hogy nem lesz lehetőségük a várfalon fürdeni, ezért ezen gyorsan változtatni kell, 1565-ben. A törökök imádták a magyar fürdőkultúrát, hiszen az, hogy itt élő források fölé lehetett fürdőt építeni, nagy kincs volt. A vallásuk szerint ugyanis csak élő forrás fölé lehet fürdőt építeni" - magyarázta Czinege Szilvia.

"Ha valaki kíváncsi, milyen lehet egy 450 éves kupolás térben fürdőzni, annak ajánlom, mert ez az a rész, ami érintetlen maradt. Sok egyéb résszel kiegészült a fürdő, ahogy Buda visszafoglalása után más kezekbe került. A 18. század végén a König család birtokába került, így lett aztán király a neve" - idézte fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. marketing igazgatója.

Czinege Szilvia elmondta: "a fürdőnek van több része, ami felújításra szorul, úgy tervezzük, hogy 2018-ban tudjuk megkezdeni. Új medenceteret szeretnénk létrehozni, az egész klasszicista udvart beépítenénk, komoly terveink vannak, de egy komoly elhatározásunk volt, hogy a török részhez nem szeretnénk hozzányúlni, mert ilyen a világon máshol már nem található."

"Az évforduló alkalmából egész héten a kultúra és a gasztronómia fog összekapcsolódni a Király Fürdőben. Szőke Mirjam hastáncos 2011-es Príma különdíjas művésze és csapata a héten több alkalommal is bemutatót tart bent, a medencetérben, ami nagyon hangulatos, hiszen a 38 fokos gyógyvízben lehet csodálni a hastáncos hölgyeket. Szombaton a Yunus Emre Budapesti Török Kulturális Központ segítségével megpróbálunk igazi török teát készíteni, egész héten nyitva van a bazár a fürdőben, ahol hagyományos és modern török ételek és italok közül lehet választani" - ajánlotta a marketing igazgató.

Hanganyag: Fehér Anna Magda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Reagál az OTP Csányi Sándor szavaira

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×