eur:
392.88
usd:
366.07
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kész Zoltán független jelölt nyerte a veszprémi időközi választást - a nap hírei

Néhány héten belül hazatérhet Tóásó Előd. Ma este adják át az Oscar-díjakat Los Angelesben.

Kész Zoltán, a baloldali pártok által támogatott független jelölt nyerte a veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választást a szavazatok 98,91 százalékos feldolgozottsága után közzétett adatok szerint, a szavazatok 42,66 század százalékával. Némedi Lajos második lett, a fidesz jelölte a voksok 33,64 százalékát kapta és gratulált Kész Zoltánnak. A független jelölt győzelme azt is jelenti, hogy a Fidesz-KDNP frakciószövetségnek nem lesz kétharmados többsége az Országgyűlésben. A részvételi adatok valamelyest elmaradtak a tavaly áprilisitól. A választásra jogosultaknak 44,76 század százalék ment el szavazni, a tavaszi országgyűlési választáson 64,28 százalékos volt a részvételi arány. A választáson 12-en indultak.

Az 5. kerület feljelenti Juhász Pétert hamis vád miatt. Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda nem indított nyomozást az Együtt társelnökének a belvárosi ingatlaneladások miatt tett feljelentése ügyében. A Belváros-Lipótváros önkormányzata szerint így Juhász Péternek kell majd bíróság előtt felelnie rágalmai miatt, mert a politikus egyetlen állítása sem állja meg a helyét. Az Együtt társelnöke az NNI épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor azt közölte, tüntetést szervez az Erzsébet térre, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem indít nyomozást december 29-én, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó csalás gyanúja miatt tett feljelentése ügyében.

Heteken belül hazatérhet Tóásó Előd, akit terrorizmus vádjával évek óta fogva tartanak a hatóságok Bolíviában - mondta el az Inforádiónak a külgazdasági és külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Altusz Kristóf közölte: Szijjártó Péter miniszter utasította Magyarország Buenos Airesi nagykövetét és konzulját, hogy segítse Tóásó Előd hazatérését. A férfit és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot vádalkuval, fegyveres felkelésben való bűnrészességért 5 év 10 hónap szabadságvesztésre ítélte egy bolíviai bíróság. Az ítélet megegyezik azzal, amit a két vádlott már rácsok mögött töltött, így hamarosan kiszabadulhatnak.

Magyar-amerikai közös hadgyakorlat kezdődött Magyarországon. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint légideszant-művelettel és éleslövészettel egybekötött harcászati szintű hadgyakorlatról van szó, a feladatokat négy kiemelt helyszínen, köztük a pápai bázisrepülőtéren és a várpalotai gyakorlótéren hajtják végre magyar irányítás alatt. A március 3-ig tartó gyakorlaton több mint 750 katona vesz részt.

Nagy-Britannia nem kíván fegyvereket szállítani Ukrajnába - közölte a korábbi brit külügyminiszter. William Hague egy televíziós nyilatkozatban úgy fogalmazott: London nyújt ugyan segítséget Ukrajnának katonai képzési programokkal, illetve nem fegyverzetnek minősülő eszközök szállításával, de azt nem tervezi, hogy az ukrán hadseregnek fegyvereket adjon.

Pokolgép robbant az Ukrajna egységéért tartott tüntetésen Harkivban. A kelet-ukrajnai városban, a kijevi Majdan-tüntetések elleni véres karhatalmi beavatkozás első évfordulóján rendezett megmozduláson egy ismert aktivista és egy rendőr vesztette életét, többen megsérültek. Közben Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök és több európai uniós államfővel az élen, több tízezren vonultak végig a belvároson a Függetlenség térig, ahol közös imával emlékeztek meg az európai uniót és hatalomváltást követelő, egy évvel ezelőtti tüntetések áldozatairól. A felvonuláson részt vett Donald Tusk az Európai Tanács elnöke is.

Ma (vas) osztják ki az Oscar-díjakat Hollywoodban. A Birdmant és a Sráckort is esélyesnek tartják a legjobb film és a legjobb rendező kategóriában az amerikai filmakadémia 87. díjkiosztó gáláján. A filmvilág legrangosabb kitüntetését 1927-ben alapították, hogy elismerjék a mozgóképipar legjelesebb alkotóinak tevékenységét.

Űrsétát tettek amerikai űrhajósok, ezzel megkezdték a kábelek kihúzását a Nemzetközi Űrállomás hamarosan megérkező új egységéhez. A műveletben összesen 104 méter hosszú elektromos vezetéket sikerült rögzíteni. A tervek szerint 2017-ben köt ki az űrállomáson az első olyan kereskedelmi űrhajó, amely emberek szállítására is alkalmas. Az ehhez szükséges két dokkoló egység közül az elsőt júniusban bocsátják fel. A NASA 2011-ben vonta ki a forgalomból kiöregedett űrsiklóflottáját. Azóta - fejenként csaknem 71 millió dollárért - orosz magánűrhajókkal küldik fel az asztronautákat az űrállomásra.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×