INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tarlós: 300-400 milliárd forint uniós támogatást kaphat a főváros

InfoRádió / MTI
A főváros 300-400 milliárd forint európai uniós támogatáshoz juthat a következő hét évben - közölte Tarlós István főpolgármester csütörtökön a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában.

A főpolgármester egy korábbi nyilatkozatát korrigálta ezzel: február 6-án az RTL II Magyarul Balóval című műsorában arról beszélt, hogy "a nulla helyett 400-500 milliárd forint közötti támogatáshoz juthat a főváros".

Tarlós István a zsúfolásig megtelt egyetemi előadóban elmondta, hogy az uniós támogatás segítségével a 3-as metró infrastruktúráját fel tudják újítani és be lehet fejezni az 1-es villamos pályájának meghosszabbítását. Hozzátette, hogy a támogatással megvalósulhat az Újpalotát a Baross térrel összekötő villamosvonal is.

Létrejöhet Kelenföldnél a szükséges közlekedési csomópont a P+R parkolóval 4,5 milliárd forintból. Körülbelül 4-5 milliárd forint értékben érkezhet forrás a Duna-parti területek rendezésére, 2 milliárd forint értékben pedig P+R parkolók építésre nyolc-tíz helyen. Továbbá 3,7 milliárd forintból felújíthatnak több központi aluljárót, például a Deák Ferenc térit, a Blaha Lujza térit és a Kálvin térit - sorolta.

A 3-as metró infrastruktúrájának felújítására 125 milliárd forintot kaphatnak - jegyezte meg.

Tarlós István beszélt arról is, hogy erős főváros nélkül nem lehet erős Magyarország. A magyar GDP 38 százalékát Budapesten termelik meg, a befizetett adók tekintetében is élen jár a főváros, amely a magyar költségvetés nettó befizetője - mondta.

A főpolgármester kijelentette: Budapest ma is számos megoldandó feladattal áll szemben. Ilyenek közé sorolta elsősorban a környezeti és közlekedési problémákat, az árvízvédelem helyzetét, az építészeti és kulturális örökség megőrzését, a gazdasági érdekeltségek működési feltételeinek javítását, valamint a turizmust és a sportot élénkítő beruházások elősegítését.

A városfejlesztési koncepcióval kapcsolatban arról beszélt, hogy annak alappillérei "az élhetőség, a fenntarthatóság, és az esélyegyenlőség".

Tarlós István közölte, hogy az elmúlt négy évben 220 sikeres pályázaton vettek részt, illetve támogattak. Ennek eredményeképpen egyebek mellett 157 lakóépület, 33 középület és 30 egyházi épület újult meg.

Szólt arról is, hogy 2020-ig a mai 8 helyett, 11 állandó fürdőt üzemeltet majd Budapest, és "európai szintű" felújítások is lesznek.

Tarlós István közölte, hogy a Városliget-projekt megvalósításának üteme kérdésessé vált finanszírozási kérdések miatt. Megjegyezte, az állatkert fejlesztését az állam 25 milliárd forinttal támogatja

Az árvízvédelemről elmondta, hogy az új előírások alapján "sok a magassághiányos védvonal". A legrosszabb a helyzet a Margitszigeten, Angyalföld északi részén, a csillaghegyi öblözetben, a Római-parton, valamint a Víziváros, a Bem tér környékén. Az árvízvédelmi létesítmények megfelelővé tételéhez körülbelül 50 milliárd forintra lesz szükség a becslések szerint - közölte.

A hajléktalanság problémájáról szólva hangsúlyozta, hogy ezt elsősorban szociális kérdésként kezelik és csak másodsorban rendészetiként.

A főpolgármester előadását a Magyar Közgazdasági Társaság Corvinus egyetemi ifjúsági bizottsága szervezte.

A címlapról ajánljuk