eur:
393.66
usd:
364.85
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Rogán Antal: végéhez közelít az adósrabszolgaság

A családi csődvédelem "az adósrabszolgaságból való kivezetés folyamatának utolsó lépcsője" - fogalmazott a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Rogán Antal a bankadó és a reklámadó csökkentéséről is beszélt.

A bankadó csökkentésének feltétele a vállalati hitelezés újraindítása - mondta a kormánypárti politikus az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Ha a bankok vállalják, hogy hitelezni fogják a gazdaságot, a kis- és középvállalkozásokat, akkor természetesen mi csökkenteni fogjuk a bankadót. A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramját a kereskedelmi bankokon keresztül kínálta és az teljes egészében elkelt, ebből látszik, hogy azért a magyar gazdaságban van még kereslet. A kérdés az, hogy ezt a bankok milyen kockázatnak mérik fel" - fogalmazott Rogán Antal. 

"Azt gondolom, ma Magyarországon csökkenő kockázatú dolog a hitelezés, hiszen a magyar gazdaság kilátásai egyre stabilabbak. Érdemes ezt mérlegelnie a bankoknak. Természetesen mi is oda fogunk figyelni, hogy teljesítik-e a másik oldalon található feltételeket, ha azt látjuk, hogy nem indul be a vállalati hitelezés növekedése, akkor mi is azt fogjuk gondolni, hogy nem biztos, hogy érdemes folytatni a bankadó csökkentését" - tette hozzá. 

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője biztos benne, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásának elkerülése érdekében változtatni kell a reklámadóról szóló törvényen, de leszögezte, hogy nem törlik el ezt a közterhet.

"Azt gondoljuk, hogy a reklámadó kell. Nem csak Magyarországon van, más országokban is létezik, például a szomszédos Ausztriában, éppen ezért az nem vitakérdés, hogy a reklámadó fönnmarad. Lehet vitatkozni a progresszivitásáról, a mértékéről, de egy biztos, hogy megmarad. És még egy tény van: az idei költségvetésbe beterveztünk a reklámadóból bevételt. Senki nem szeret adót fizetni, ez így természetes, de nekünk arra oda kell figyelni, hogy amíg Magyarországon a közember adót fizet, addig a gazdag embernek, a tőketulajdonosnak, meg a bankárnak, a médiatulajdonosnak is kelljen adót fizetnie. Ez nem vita kérdése ebben a formában" - jelezte a politikus.

Rogán Antal hangsúlyozta, a frakció felhatalmazást adott a kormánynak, hogy tárgyaljon a reklámadóról, de határidőket nem szabott meg.

A családi csődvédelemről a frakcióvezető azt mondta, az a devizahitelek, "az adósrabszolgaságból való kivezetés folyamatának utolsó lépcsője". 
Azok a hitelesek ugyanis, akik megtartanák lakásaikat, de a banki elszámolás után sem képesek fizetni tartozásukat, mentesülnek annak egy része alól, ugyanakkor életvitelüket egy csődgondnok segítségével annak rendelik alá, hogy visszafizessék a tartozást.
Hangsúlyozta: megfontolandónak tartják, hogy a segítséget nem mindenkinek, csak az alacsonyabb jövedelműeknek és vagyoni helyzetűeknek biztosítanák. Erre a kormánytól várnak javaslatokat, amely már szerdán tárgyalja a kérdést.

Rogán Antal közölte azt is: a családi csődvédelemre egy állami szerepvállalással működő intézményhálózat alakulna ki.  

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×