eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Koszovóikat tartóztattak fel a rendőrök a Keleti pályaudvaron

Százharminchárom, nemzetközi gyorsvonatokra felszálló koszovói állampolgárt tartóztattak fel a rendőrök szombat délelőtt a fővárosban a Keleti pályaudvaron - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata az MTI-t.

A rendőri intézkedés az illegális bevándorlókkal szemben még szombat délután is tart - közölte az ORFK.

A kommunikációs szolgálat ezzel egy időben egy általános tájékoztatót is közzétett a rendőrség honlapján a schengeni övezeten kívülről érkező menekültekkel kapcsolatos eljárásról.

Eszerint a Schengeni Határellenőrzési Kódex szabályai értelmében a külső határokkal rendelkező államok felelősek azért, hogy a schengeni térségbe beutazók valamennyi schengeni tagállam beutazási feltételeit teljesítsék, mert a többi tagállam nem végez határellenőrzést.

A nem schengeni övezetből érkezők jogszerűen érvényes útlevéllel és vízummal utazhatnak be. Ha az érintettek ilyen okmányokkal nem rendelkeznek és nem a kijelölt határátkelőhelyeken lépnek be az ország területére, akkor beutazásuk jogellenes. Amikor menekültkérelmet nyújtanak be, a menekülteljárás idejére magyarországi tartózkodásuk jogszerűvé válik, de nem jogosultak a többi tagállamba továbbutazni, mert a schengeni tagállamokba való továbbutazás feltételeivel nem rendelkeznek. A feltételekkel nem rendelkezők továbbutazását a rendőrség köteles megakadályozni.

A schengeni tagállamokba jogellenesen bejutott embereket az a tagállam köteles minden esetben visszafogadni, amelyiknek a külső határán illegálisan utazott be vagy amelyik legális jogcímet biztosított neki a tartózkodásra.

Ugyanakkor a vízumkötelezett harmadik ország állampolgára csak elismert menekültként utazhat vízummentesen a többi tagállamba, menekültkérelmezőként ez a jog nem illeti meg, tehát abban a tagállamban kell maradnia, ahol a kérelmet benyújtotta - közölte a rendőrség.

Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×