eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Polt Péter gyors választ ígér a rezidenseknek

Valós probléma, amiről a Magyar Rezidens Szövetség állásfoglalást kért - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a legfőbb ügyész. A fiatal orvosok abban kérték Polt Péter véleményét, hogy az utólag elfogadott hálapénz vesztegetésnek minősül-e.

Polt Péter legfőbb ügyész azt ígérte, hogy egy-két héten belül válaszol a rezidensek kérdésére.

"Természetesen megvizsgáljuk ezt a kérelmet és fogunk válaszolni. A probléma ugyanis valós. Tehát abból indul ki a kérelem, hogy megváltozott a BTK. A gazdasági vesztegetés az, ami itt szóba jöhető tényállás. Ebből az új tényállásból kimaradt az, hogy ha valaki utólag kap valamilyen előnyt anélkül, hogy azt előre kérné, vagy elfogadja utólag ezt az előnyt, akkor ez hogyan értékelhető annak a fényében, hogy ma már nem tényállási elem az, hogy ezt a kötelezettsége megszegése céljából kapja vagy fogadja el" - ismertette Polt Péter.

Bár a rezidens szövetség április 1-jén küldte kérdését a legfőbb ügyészhez, nem tréfának szánták, úgy vélik, előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható vesztegetés miatt, aki utólag elfogadja az általa nem kért hálapénzt - mondta az InfoRádiónak Dénes Tamás, a szövetség elnöke.

"Tavaly szeptemberben - fogalmazzunk úgy, hogy - robbant ki ez a vita, én is ott voltam ezen a konferencián, ahol Gellér Balázs József ügyvéd ezt az előadást megtartotta, és a véleményéről tájékoztatta a jelenlévőket. Mi akkor írásban kértünk az Emberi Erőforrások Minisztériumától, illetve a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól egy állásfoglalást, amit meg is kaptunk, amiben ők kifejtették, hogy véleményük szerint nem vesztegetés" - jelezte Dénes Tamás.

A kórházi gyakorlatban jelenleg csak az előre kikövetelt hálapénz esik büntetőjogi kategóriába - mondta a veszprémi kórház igazgatója, Rácz Jenő.

"Az előre nem kikövetelt hálapénz, ahogy a kamara etikai kódexe fogalmazza, tehát előnyt nem nyújtva, hálából és utólag adva, ez az amire az intézményvezető engedélye esetén jelenleg is jogi lehetőség van, egyébként ezt tartalmazza a minisztérium állásfoglalása is" - hangsúlyozta Rácz Jenő.

Polt Péter legfőbb ügyész az InfoRádió Aréna című műsorában úgy fogalmazott: mérlegeli, hogy a rezidens szövetségnek adott válasza nyomán körlevelet adjon ki az ügyészeknek, de azt is elképzelhetőnek tartotta, hogy a jogalkotót is felkeresse ez ügyben.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×