eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Gulyás Gergely: egyetlen körzeten múlik, lesz-e kétharmad

Egyértelműen ki lehet mondani, hogy a Kucsák-Kunhalmi körzet eredményétől függ, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gulyás Gergely. A Fidesz frakcióvezető-helyettese hozzátette: a töredékszavazatok nem változtathatnak a listás mandátumok eddig kiosztott rendjén.

Gulyás Gergely, Fidesz frakcióvezető-helyettese az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta:, a határon túlról érkezett szavazatokat az NVI összesítette, 128 ezer érvényes szavazat érkezett, ennek 95 százaléka érkezett a Fidesz-KDNP-re.

Hozzátette: ennek ismeretében egyértelműen ki lehet mondani, hogy gyakorlatilag a Kucsák-Kunhalmi körzet eredményétől függ, hogy lesz-e kétharmada a Fidesznek, mert a töredékszavazatok nem változtathatnak már a listás mandátumok eddig kiosztott rendjén.

Mint mondta: szombat estére tisztább lesz a kép, akkor számlálják ugyanis meg a nyitvahagyott szavazókör voksait, a külképviseleteken leadott, és az átjelentkezettek voksaival együtt, ami a 15-ös választókerületben nagyjából 1500 szavazatot jelent.

Jelenleg 22 szavazat a különbség a fideszes jelölt javára. Ennek az eredményétől függ, hogy 132 vagy 133 mandátuma lesz-e a kormánypártoknak - hangsúlyozta Gulyás Gergely.

A parlament létszámának és a házszabály módosításával kapcsolatban Gulyás Gergely azt mondta, ezek hatékonyabb és értelmesebb működésre adnak lehetőséget.

A Fidesz frakcióvezető-helyettese az EP-választásról azt mondta, a jelöltek listáját a választmány a mai ülésén elfogadta. Mint fogalmazott: ennek az egyik fontos üzenete az, hogy a Fidesz elnöksége úgy látta, azok az EP-képviselők, akik az elmúlt öt évben a magyar kormányt, az országot képviselték, jó teljesítményt nyújtottak a támadásokkal teli időszakokban, ezért sok a jól ismert név, mostani képviselő a listán.

Hozzátette: a másik üzenete pedig az, hogy a nemzetpolitikai célkitűzés, ami a kettős állampolgárság megadásával, a Trianon-törvénnyel, választójog kiterjesztésével elindult, meg kell, hogy jelenjen ezen a listán is, ezért befutó helyen van Tőkés László és a kárpátaljai és a délvidéki magyarság egy-egy képviselője is.

Mint elmondta: a választáson az szavazhat, akinek az állandó lakcíme Magyarországon van, uniós állampolgárnak is joga van itt szavazni.
 
"Csodálkoznék, ha a részvétel meghaladná a múltkori 37 százalékot, minél jobban megközelítjük a 40 százalékot, annál sikeresebbnek mondhatjuk - jelentette ki Gulyás Gergely. Hozzátette: az mozgósítana leginkább a szavazásra, ha az emberek közelebb éreznék magukhoz az Európai Parlament munkáját, jobban látnák az értelmét.

Mint Gulyás Gergely fogalmazott: iyenkor, a kampány utolsó heteiben már csak belpolitikai kérdésekkel lehet mozgósítani, ezt meg is próbálja mindenki, de akkor lehetne ez sikeresebb, ha több olyan, kézzelfogható ügyekben hozna döntést az Európai Parlament, mint most a roaming-díjak megszüntetése 2015-től. Több ilyen kellene - tette hozzá.

"Legyünk optimisták, hogy a következő ötéves ciklusban nem teljesen felesleges vitákra szán időt az Európai Parlament, a Magyarországgal kapcsolatos vitákat utólag is annak érzem, a belpolitikai aréna kiterjesztése volt, bár ennek is a kormánypártok voltak a nyertesei" - fogalmazott Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely beszélt az alakuló frakciókról is, mint mondta: a házszabály szerint vagy közösen alakít frakciót az egész baloldali összefogás vagy csak a szocialistáknak lesz képviselőcsoportja az új Országgyűlésben.

Gulyás Gergely elmondta, ha valaki közös listát állít, akkor az abban résztvevő pártok jelöltjei összességében tudnak egy közös frakciót alakítani, vagy külön-külön. Ez utóbbi esetében azonban az kell, hogy a pártnak legalább öt képviselője bejusson a parlamentbe.

Mint elmondta: a baloldali összefogás tagjai közül csak a 29 mandátumot szerzett MSZP-nek van meg az önálló frakcióalakításhoz szükséges mandátuma. Hozzátette: az összefogásban résztvevő többi párt képviselője csak függetlenként kezdheti meg a munkát és fél év után ülhet át valamelyik létező frakcióba.

Így az új Országgyűlésben várhatóan csak a Fidesz-KDNP-nek, az MSZP-nek, a Jobbiknak és az LMP-nek lesz önálló frakciója - foglalta össze Gulyás Gergely.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×