INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Ennyi az idei építőipari rezsióradíj

InfoRádió / MTI
Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari rezsióradíj 2014. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 2422 forint - az erről szóló belügyminiszteri rendelet csütörtökön a Magyar Közlönyben jelent meg.

Múlt év július 1-jétől 2383 forint volt a minimális építőipari rezsióradíj, amely szintén szakmai konszenzussal született. Az idei növekedés 1,6 százalékos.

A kormány tavaly április 9-én hirdette ki, az építőipari lánctartozás megakadályozását segítő intézkedésekről szóló rendeletét. Ebben szerepel az, hogy a közbeszerzési eljárások során vizsgálni kell az aránytalanul alacsony árat, amelynek része a minimális rezsióradíjnak való megfelelés vizsgálata is.

A rendelet szerint aránytalanul alacsony árajánlatnak minősül, ha az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján, az építésügyért felelős miniszter rendeletében megállapított minimális építőipari rezsióradíjnál, amely idén 2422 forint.

A megemelt rezsióradíj legnagyobb tétele a havi 118 ezer forintos alapbérre jutó 678 forint. Az ügyvitel és a munkahelyi irányítás költsége 460 forintot, a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó 211 forintot, míg a csoportos személyszállítás 145 forintot tesz ki a teljes rezsióradíjból.

A címlapról ajánljuk