eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A KDNP helyi népszavazást kezdeményez

Helyi népszavazás kiírását kezdeményezi a KDNP Pécelen egy leendő vasúti felüljáró megépítéséről, amelynek egyik tervezett helyszíne sértheti a Pest megyei város lakóinak nagyobb részét, mert csak nagyobb kerülővel közelíthetnék meg a városközpont intézményeit - mondta a párt helyi szervezetének elnöke csütörtökön az MTI-nek.

Zilahy Kádár László tájékoztatása szerint a majdani felüljáró helyszínének megválasztása ellentétes az eredeti településszerkezeti tervekkel, annak megvalósulása esetén a lakók egy része kilométeres vargabetű megtételével juthatna el az iskolába, az önkormányzathoz, a vízművek központjába és más intézményekhez. Mindez többletköltséget és fáradságot okozna számukra, ezért van szükség társadalmi közmegegyezésre - tette hozzá.

Az eredeti terv szerint a felüljáró helyét az M0-ás körgyűrű közvetlen közelében jelölték ki, ami a vasút-közút közlekedésben közvetlenebb kapcsolatot tesz lehetővé, ennek helyszínét változtatta meg az önkormányzat a lakók véleményének meghallgatása nélkül - mondta a politikus. A felüljáró egyébként a várost kettészelő vasúti pálya korszerűsítésének részeként, EU-s forrásból valósulhat meg - tette hozzá.

A helyi népszavazás kiírásáról szóló dokumentumot Zilahy Kádár László eljuttatta a város jegyzőjéhez, ezután kezdődik meg az aláírásgyűjtés. A kereszténydemokrata politikus közlése szerint helyi népszavazást akkor lehet kiírni, ha a lakosság legalább tíz százaléka aláírja a kérdőívet. Pécel esetében legalább 1200 aláírás összegyűjtésére van szükség - húzta alá.

Szöllősi Ferenc, Pécel független polgármestere az MTI érdeklődésére azt mondta: a helyi népszavazás kiírásának kezdeményezése mögött politikai szándékok, egyéni érdekek húzódnak meg. Az eredeti helyszínen a felüljáró megépítése túl nagy költséget igényelne, így az nehezen lenne megvalósítható - vélekedett.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 07:20
×
×
×
×