eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

MSZP-kampányfőnök: ennyi szavazattal sehogyan sem nyertünk volna

Ennyi szavazatszámnál nagyjából semmilyen választási rendszerben sem nyerte volna meg a választást a kormányváltó szövetség - ismerte el az MSZP kampányfőnöke egy televíziós műsorban. Molnár Zsolt jelezte: a probléma nem mobilizációs kérdés volt, ekkora támogatottsággal rendelkezett az összefogás. Hozzátette, hogy az MSZP-n belül folyik a történtek elemzése, de nincs forradalmi hangulat és apátia. Mesterházy Attila pártelnök eközben közölte: nem fordult meg a fejében, hogy felajánlja lemondását.

Mesterházy Attila elismerte a választási vereséget; bár a szavazás megfelelt a formális jognak, a vereség mértéke azonban egy "nem korrekt választási rendszernek" köszönhető - állapította meg Molnár Zsolt az M1 Este című műsorában.

A politikus úgy vélte: a "kormányváltó szövetség" ugyanakkor abban az esetben sem nyerte volna meg a voksolást, ha a régi választási rendszer van érvényben, sőt, mint fogalmazott: "ennyi szavazatszámnál nagyjából semmilyen választási rendszerben".

Ebből nem következik viszont, hogy a választás fair lett volna: a választókerületek átrajzolásának, a kampány- és a médiafelületek szabályozásának összessége alapján "futballnyelven lejtett a pálya, szembefújt a szél és a bíró is narancssárga mezben focizott" - tette hozzá.

Molnár Zsolt elismerte: későn jött létre az ellenzéki összefogás, aminek nem januárban kellett volna megtörténnie, hanem - az eredeti tervek szerint - egy évvel korábban kellett volna elkezdeni a tárgyalásokat, amit tavaszra le kellett volna zárni. Molnár Zsolt szerint így elég idő lett volna, hogy világossá és megfoghatóvá váljon Mesterházy Attila vezető szerepe, programja, üzenete a bizonytalan szavazók számára; a kormányváltó bázis esetében ez megtörtént.

Hozzátette: a probléma nem mobilizációs kérdés volt, ekkora támogatottsággal rendelkezett az összefogás.

A kampányfőnök leszögezte ugyanakkor, hogy az MSZP-n belül folyik a történtek elemzése, de nincs forradalmi hangulat és apátia, a párt készül az európai parlamenti (EP-) választásokra, illetve majd az önkormányzati voksolásra.

"Tanulnunk kell a hibáinkból, mert követtünk el olyanokat, amelyek nem voltak elfogadhatóak a társadalom számára" - állapította meg.

Mesterházy Attila eközben az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy konstruktív, de kritikus ellenzéki szerepre kell készülniük. Hozzátette, arra számítanak, hogy a politikai események centruma a parlamenten kívülre kerül, ezért nem feltétlenül a parlamenti frakcióra építik a szakmapolitikát, hanem "a párt irányába indulnak el". Ott hoznak létre műhelyeket, esetleg kabineteket.

Azt is elmondta: nem fordult meg a fejében, hogy felajánlja lemondását. A három választást (májusban EP-, ősszel önkormányzati választás lesz) végig kell csinálni - tette hozzá.

Az MSZP elnöke szerint volt és van is kormányváltó hangulat, de az apátia és a közöny nagy ellenfele volt a "kormányváltó erőnek". A közöny és az emberek beletörődése lefelé nyomta a részvételi arányokat - vélekedett.

Megítélése szerint a rendelkezésre álló eszközeikkel azokat tudták inkább elérni, akik jobban érdeklődtek a politikai iránt, ezzel együtt úgy véli: a szövetség az együttműködésben jól működött.

Mesterházy Attila kiemelte: ha nem hinne abban, hogy az együttműködésnek van értelme, akkor nem tettek volna erőfeszítéseket érte. "Együttműködésre vagyunk kárhoztatva" - fogalmazott, hozzátéve: nem lát olyan lehetőséget vagy forgatókönyvet, amely nem arról szól, hogy ezen pártok politikusainak vigyázniuk kell egymásra.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×