eur:
393.1
usd:
367.36
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Medián: a Fidesz győzelmének csak a mértéke a kérdés

Legfrissebb felmérése alapján a Medián közli az április 6-ai listás szavazatok becsült arányát. A HVG által ismertetett elemzés szerint a kampány hajrájában a Fidesz győzelmének csak a mértéke kérdéses. A Medián szerint erősödött a szavazói aktivitás: a válaszadók 62 százaléka biztosnak gondolja, hogy elmegy szavazni.

A Fidesz-KDNP a szavazatok 38-44 százalékára számíthat, a baloldali összefogás 26-32 százalékra, a Jobbik 21-25 százalékra. A Medián felmérése szerint az LMP-re leadott szavazatok becsült aránya 3-5 százalék, parlamentbe jutásuk "kevéssé látszik valószínűnek".

A felmérés eredménye nem válaszolja meg egyértelműen azt a kérdést, hogy újra kétharmados felhatalmazást kap-e a Fidesz. A becsült 40 százalék körüli listás szavazatarány a kétharmadnál valamivel több, de kevesebb mandátumot is eredményezhet - olvasható az elemzésben. Sok múlik majd az egyéni választókerületi eredményeken, amelyek végeredménye nagyon nehezen kalkulálható országos felmérés alapján.

A március 21-25. között felvett adatok alapján egyértelmű a Fidesz előnye. A "választani tudó biztos szavazók" kategóriájában 47 százalék a kormánypártok támogatottsága. Ugyanezen a soron az Összefogás pártjai 23 százalékot értek el, a Jobbik 21 százalékot. Vona Gábor azon kijelentése tehát, miszerint a "Jobbik beérte a baloldalt", megalapozottnak tűnhet, bár sokatmondó adat, hogy a "biztos szavazók" körében a Jobbik eredménye 13 százalék, a "kormányváltók" ezzel szemben itt 18 százalékot kapnak. A Fidesz-KDNP a biztos szavazóknál 40 százalékon áll.

A Medián elemzésében az is olvasható, hogy erősödött a szavazói aktivitás: a válaszadók 62 százaléka biztosnak gondolja, hogy elmegy szavazni. A szerzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: a mostani mozgósítottság azért mondható magasnak, mert a ciklus közepén "riasztóan alacsony volt a részvétel mellett elkötelezettek aránya". A Medián szakértői megjegyzik, hogy a végső részvételi arányt most is nehéz előre jelezni, mint mindig.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×