INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Medián: a Fidesz győzelmének csak a mértéke a kérdés

Infostart / InfoRádió
Legfrissebb felmérése alapján a Medián közli az április 6-ai listás szavazatok becsült arányát. A HVG által ismertetett elemzés szerint a kampány hajrájában a Fidesz győzelmének csak a mértéke kérdéses. A Medián szerint erősödött a szavazói aktivitás: a válaszadók 62 százaléka biztosnak gondolja, hogy elmegy szavazni.

A Fidesz-KDNP a szavazatok 38-44 százalékára számíthat, a baloldali összefogás 26-32 százalékra, a Jobbik 21-25 százalékra. A Medián felmérése szerint az LMP-re leadott szavazatok becsült aránya 3-5 százalék, parlamentbe jutásuk "kevéssé látszik valószínűnek".

A felmérés eredménye nem válaszolja meg egyértelműen azt a kérdést, hogy újra kétharmados felhatalmazást kap-e a Fidesz. A becsült 40 százalék körüli listás szavazatarány a kétharmadnál valamivel több, de kevesebb mandátumot is eredményezhet - olvasható az elemzésben. Sok múlik majd az egyéni választókerületi eredményeken, amelyek végeredménye nagyon nehezen kalkulálható országos felmérés alapján.

A március 21-25. között felvett adatok alapján egyértelmű a Fidesz előnye. A "választani tudó biztos szavazók" kategóriájában 47 százalék a kormánypártok támogatottsága. Ugyanezen a soron az Összefogás pártjai 23 százalékot értek el, a Jobbik 21 százalékot. Vona Gábor azon kijelentése tehát, miszerint a "Jobbik beérte a baloldalt", megalapozottnak tűnhet, bár sokatmondó adat, hogy a "biztos szavazók" körében a Jobbik eredménye 13 százalék, a "kormányváltók" ezzel szemben itt 18 százalékot kapnak. A Fidesz-KDNP a biztos szavazóknál 40 százalékon áll.

A Medián elemzésében az is olvasható, hogy erősödött a szavazói aktivitás: a válaszadók 62 százaléka biztosnak gondolja, hogy elmegy szavazni. A szerzők ugyanakkor felhívják a figyelmet: a mostani mozgósítottság azért mondható magasnak, mert a ciklus közepén "riasztóan alacsony volt a részvétel mellett elkötelezettek aránya". A Medián szakértői megjegyzik, hogy a végső részvételi arányt most is nehéz előre jelezni, mint mindig.

A címlapról ajánljuk