eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mesterházy Attila tudja, kik lesznek a miniszterei

Már tudja, kiket venne be egy választási győzelem esetén a kormányába - mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, a baloldali kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje. A teljes beszélgetést az InfoRádió este hat után kezdődő Aréna című műsorában hallgathatják meg.

Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila azt mondta: "már keveset kell csak aludni és megtudjuk, kik lesznek a miniszterek, vannak elképzeléseim, de ők még nem tudják, senkinek nem szóltam."

Az MSZP elnöke a médiáról szólva azt mondta: "olyan ellenszél van, hogy az elképesztő."
Hozzátette: "olyan jobboldali túlsúly van a médiában, amire nem volt példa az elmúlt huszonnégy évben."
"Csináltak sajátot, érdemes elgondolkozni, hogy mi is ezt tegyük, hiszen úgy alakult a helyzet, hogy a "független" magyar sajtó is küzd azzal, hogy nem tud kellően szembefordulni az erős jobboldali médiabirodalommal" - mondta a baloldali kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje.

Mesterházy Attila hangsúlyozta: "úgy vigyáznak a miniszterelnökre, mint a hímes tojásra, a lakájmédián kívül senki nem tud tőle kérdezni, ők meg csak arról faggatják, mi a kedvenc színe." Hozzátette: "kemény kérdéseket nem tesznek fel neki."

"A közmédia mást nem csinál, mint a Fidesz kommunikációs céljait szolgálja, hetvenmilliárdos közpénzből, az adófizetők pénzéből" - emelte ki az MSZP elnöke. "Ki kell egyenlíteni az erőviszonyokat, egy demokrácia a fékek és ellensúlyok rendszeréről szól" - hangsúlyozta Mesterházy Attila. "Az nem demokrácia, ahol az egyik oldalnak minden eszköz a kezében van, a másik oldal pedig kövekkel dobálja a helikoptereket" - jelentette ki az MSZP elnöke.

"Azt szeretném, ha független magyar média lenne, ez az elsődleges célom" - mondta a baloldali kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette: "az, hogy a köztévé azzal foglalkozzon, ami a dolga, hogy semlegesen beszámol a pártpolitikai eseményekről, ahogy kell, ahogy az egyébként régen volt."

"Mindenkinek lehessen kemény kérdéseket feltenni, mindenki elmondhassa a véleményét, a kormánnyal szemben is lehessen kritikai észrevételeket megfogalmazni, és ezért senkit ne érjen retorzió" - fogalmazott Mesterházy Attila.

Mint az MSZP elnöke elmondta: "elképzelhetetlen félelem van az emberekben vidéken."
Azt kérdezte: "Milyen ország az, ahol az ellenzék miniszterelnök-jelöltjével nem ülhet le egy vállalkozó, mert attól fél, hogy utána mérgesek lesznek rá a fideszesek, vagy egy állami igazgatásban, egészségügyben dolgozó vagy pedagógus nem mer eljönni a rendezvényeinkre, nehogy kirúgják?"

"A konfliktusokat és vitákat, amik a különböző programpontok okán voltak - egykulcsos, többkulcsos adó, tandíjmentes felsőoktatás stb. -, végigvettük a tárgyalások során és mindegyikre találtunk olyan kompromisszumos megoldást, amit mindenki el tudott fogadni, aki ebben az együttműködésben részt vesz - mondta Mesterházy Attila.

"Fő szabályként azt mondtuk, hogy mivel mi vagyunk a legnagyobb párt, a vitás kérdések rendezésében alapvetően az MSZP véleményének nagyobb súlya van, mint a többi pártnak" - jelezte az MSZP elnöke. A a baloldali kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje hozzátette: erre nem is volt szükség, meg tudtunk állapodni a nyolc pontban, minden kérdést sikerült rendezni.

"Az összefogás nem ér véget április 6-án, koalíciós kormányra készülünk" - hangsúlyozta Mesterházy Attila. Hozzátette: "ezért csináltunk közös programot, arra készülünk, hogy folytatjuk az együttműködést, csak most már megvalósítható programelemekként."

Az MSZP elnöke elmondta: az ígért 250 ezer új munkahely valódi, versenypiaci munkahely lesz, ehhez a piacot a gazdaságpolitika fogja megteremteni. Hozzátette: olyan uniós finanszírozás lesz, amiből például nemzeti úthálózat-fejlesztési, bölcsőde-, óvodaépítési programot fogunk indítani. Mint mondta: az uniós forrás nem tekinthető államinak, hiszen azt nem a magyar, hanem az Európai Unió költségvetéséből kapja az ország. "Az uniós forrás egyébként a magyarországi fejlesztések 97 százalékát teszi ki finanszírozás tekintetében." - emelte ki Mesterházy Attila.

"Szintén uniós forrásból szeretnénk megvalósítani mindazt, amit a rezsicsökkentés kapcsán a fenntarthatóságról mondtunk: szigetelni szeretnénk a lakásokat, fűtésrendszereket korszerűsíteni, nyílászárókat cserélni, mert ezzel lehet 30-50 százalékos, hosszútávú megtakarítást elérni" - fogalmazott a baloldali kormányváltó szövetség miniszterelnök-jelöltje.

Hozzátette: "ennek minden feladatát hazai kis- és középvállalkozók láthatnák el, ezáltal is piacot tudnánk nekik teremteni."

Mint mondta: "öntözésfejlesztési: bel-, és árvízvédelmi programot is indítanánk, hogy a mezőgazdaság termelékenysége és hatékonysága is növekedjen."

"Ez a három, nagy program mindegyike uniós finanszírozású lenne és Magyarországon termelő cégek tudják előállítani ehhez a szükséges alapanyagokat, illetve a munkákat elvégezni" - foglalta össze az MSZP elnöke.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×