eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az NVI elnézést kér azoktól, akik téves tájékoztatást kaptak a szavazás helyéről

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnézést kér azoktól a külföldön szavazni szándékozó választópolgároktól, akik téves tájékoztatást kaptak a külképviseleteken történő szavazás idejéről és helyéről. Az NVI új értesítőt küld nekik - közölte az iroda pénteken az MTI-vel.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet hívta fel a figyelmet arra, hogy számos, a 2014-es országgyűlési választásokon szavazatát Londonban leadni kívánó választópolgár hibás értesítést kapott az illetékes helyi választási irodától a szavazás helyszínéről.

A külképviseleti névjegyzékbe felvett polgároknak küldött értesítésben ugyanis "35 Eaton Place, London SW1X 8BY"-t jelölték meg a szavazás helyszínének, holott a londoni szavazás helyszíne "River Room and Paint Gallery, Millbank Tower, 21-24 Millbank SW1P 4QP, London".

Az előbbi Magyarország londoni nagykövetségének címe, a külképviselet azonban nem ott, hanem egy távolabbi helyszínen rendezi meg a szavazást.

Az NVI válaszában emlékeztetett rá: azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak, a választás kitűzésétől, 2014. január 18-tól kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételüket.

Mint írták, az NVI is észlelte, hogy a múlt hétig bezárólag a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok közül "többen téves adatokat tartalmazó értesítőt kaptak a külképviseleti névjegyzékbe vételükről".

Ennek észlelése után azonnal intézkedtek, hogy valamennyi külképviseleti értesítő helyes adatokat tartalmazzon a külképviseleti szavazás idejére és helyére vonatkozóan - közölte az NVI.

Hozzátették: mindazonáltal több esetben is előfordult, hogy a múlt hétig bezárólag kiküldött értesítő helytelen adatot tartalmazott, ezért minden érintett választópolgártól elnézést kérnek.

Az NVI valamennyi érintett választópolgárt a múlt héten új értesítő megküldésével tájékoztatta a külképviseleti szavazás pontos idejéről és helyéről, és egyben felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban megküldött értesítő helyett az új tájékoztatásban foglalt adatokat tekintse irányadónak.

Az NVI-nek február elején már elnézést kért a külképviseleteken szavazók téves tájékoztatásért: akkor az Amerikai Egyesült Államokban szavazni kívánó választópolgárok kaptak hibás értesítést a szavazás időpontjáról, mivel április 6-át jelölték meg a voksolás dátumának, holott az amerikai kontinensen - az időeltolódás miatt - a szavazás dátuma április 5.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×