eur:
388.82
usd:
361.2
bux:
68536.16
2024. május 7. kedd Gizella

Szintetikus gumit gyártó vegyesvállalatot hoz létre a Mol és a Japan Synthetic Rubber - a nap hírei

Mintegy 60 milliárd forinttal növeli a jövő évi költségvetési hiányt a kormány módosító csomagja.A NATO egységének megerősítését szorgalmazta a külügyminiszter.

Szintetikus gumit gyártó vegyesvállalat létrehozásában állapodott meg a Mol és a Japan Synthetic Rubber. Az 51 százalékban japán, 49 százalékban magyar cég Tiszaújvárosban működik majd - jelentette be a magyar miniszterelnök Tokióban. Orbán Viktor a japán kormányfővel folytatott tárgyalása után sikertörténetnek nevezte a beruházást, amely várhatóan 100 új munkahelyet teremt majd.

Mintegy 60 milliárd forinttal növeli a jövő évi költségvetési hiányt a kormány módosító csomagja - írja a napi.hu. A internetes hírportál szerint a parlamentnek benyújtott indítvány alapján 14 milliárd forintot kap a főváros a BKV és a Budapesti Közlekedési Központ működésének támogatására. Egy másik tervezet 60 milliárd forintos önkormányzati konszolidációt javasol, az eredeti 4 milliárd forinttal szemben, így a tervezett kiadások 64 milliárd forintra nőnek.

Magyarország alapvető érdekének nevezte a külügyminiszter a transzatlanti kapcsolatok, és az ennek intézményi hátteret adó NATO egységének megerősítését. Martonyi János az Országházban tartott 17. NATO-konferencián hangsúlyozta: Magyarország továbbra is aktívan hozzájárul az Észak-atlanti Szövetség politikai és katonai célkitűzéseinek megvalósításához.

Az országgyűlési választások kiírása az államfő egyedüli és kizárólagos jogosítványa - ezt válaszolta a köztársasági elnök az MSZP elnökének nyílt levelére. Mesterházy Attila azt kérdezte Áder Jánostól, továbbra is igényt tart-e a konzultációra a pártokkal, mielőtt határoz a választás időpontjáról, vagy ez a döntés már megszületett a Fideszben.

Jövőre a szociális és a gyermekvédelmi ágazatban dolgozók is megkapják a korábban elmaradt béremelést - jelentette be a szociális és családügyi államtitkár. Soltész Miklós azt nem ígérte, hogy január elsejétől megvalósulhat a béremelés, de - mint fogalmazott - biztos abban, hogy a gazdasági helyzet lehetővé teszi a jövő évi béremelést az ágazatban.

Gyorsítja a felkészülést a jövő évi választásokra az MSZP és Együtt-Párbeszéd Magyarországért szövetség. Mesterházy Attila szocialista pártelnök Nyírbátorban beszélt erről, ahol Bajnai Gordonnal közösen mutatta be a két tömörülés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei jelöltjeit.

A terveknek megfelelően alakul az elektronikus útdíj-fizetési rendszerből befolyó bevétel. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár elmondta: eddig 63 és fél milliárd folyt be, a bevétel az év végére eléri a tervezett 75 milliárd forintot.

2020-ra elkészülhet az M0-s körgyűrű északnyugati szakasza. Az erről szóló kormányrendelet tervezete a kabinet honlapján jelent meg. Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: az elkerülő út Budakalászon, Ürömön, Pilisborosjenőn, Solymáron és Budapesten haladna át.

Mostantól a szolgáltató viseli a lakossági gázkészülékek kötelező felülvizsgálati díját. Szatmáry Kristóf gazdaságszabályozásért felelős államtitkár az InfoRádióban elmondta: a módosított földgáztörvény alapján kiadott miniszteri rendelet előírja azt, hogy akinek 1981 előtt, vagy ismeretlen időpontban szerelték be a gázkészülékét, annak ez év végéig kell kérnie a felülvizsgálatot a gázszolgáltatójától.

Sikeresnek nevezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságának elmúlt évi munkáját a területért felelős államtitkár. Kardeván Endre elmondta: a szervezet munkatársai 351 ellenőrzésen 1630 tonna termékkel kapcsolatban intézkedtek. Összesen 141 millió forint bírságot szabtak ki, valamint 7 és fél milliárd forint adóelkerülést állapítottak meg.

Két új ügyben indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen az Európai Bizottság. Az egyik ügy a hulladékkezelés témakörét, pontosabban az Almásfüzitőn található vörösiszap-tárolót érinti, a másik pedig a mobilfizetési szolgáltatások korlátozásával függ össze.

Ragaszkodik a józsefvárosi piac területének visszavételéhez a MÁV. Sigulinszki Tibor szóvivő az InfoRádióban elmondta: a vasúttársaság semmisnek tekinti a bérleti szerződést, miután lejárt a felmondást követő türelmi idő. Az üzemeltető Komondor Kft. jogi képviselője az InfoRádióban arról beszélt, hogy nem ismerik el a MÁV igényét, és jogi lépéseket tettek. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere közölte: a bezárásról szóló döntésen nem változtat a bérlők tiltakozása.

Címlapról ajánljuk
Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Hortay Olivér az üzemanyagár-csökkenésről: a miniszter „puha eszközökhöz” nyúlt, ami bevált

Az adótartalom nem magyarázza a regionális eltéréseket a benzin és a gázolaj árát illetően, inkább az árrésekben jelentkező különbség okozott némi kontrasztot – mondta az InfoRádióban a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. Energia- és Klímapolitikai üzletág vezetője. Hortay Olivér hozzátette: magyar szempontból kedvező fejlemény, hogy a szomszédos országok átlagáraihoz képest már kevesebb, mint egyszázalékos a differencia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatják be Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×