eur:
393.69
usd:
368.37
bux:
66159.57
2024. április 24. szerda György

Együtt-PM: minden korábbinál bizonytalanabbá vált a magyar háztartások gázellátása

Az Együtt-PM véleménye szerint az Orbán-kormány 420 milliárd forintnyi adóforint elköltésével annyit ért el, hogy minden korábbinál bizonytalanabbá vált a magyar háztartások gázellátása. A választási szövetség szerint máris kiderült, hogy a kabinet félrevezette a választókat, és az is, hogy a fenntarthatatlan "rezsiharc" helyett inkább az energiaimport-függőség csökkentésére kellene fordítani az adófizetők pénzét - írja az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Jávor Benedek.

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának független tagja arra reagált, hogy a Népszavának Holoda Attila, az Orbán-kormány volt energetikai helyettes államtitkára azt nyilatkozta: a korábbi három hétre elegendő helyett ma már csak néhány napig kitartó gázkészlettel rendelkezik az ország. Jávor Benedek azt írja, hogy a kormány az E.ON Zrt.-től 280, a Mol Zrt.-től pedig 140 milliárd forintét vásárolt gáztárolót a múlt hónapban. Az üzlet részletei máig titkosak, a kormányfő viszont mindeddig magabiztosan állította, hogy a bevásárlásra a fogyasztók ellátásbiztonságának növelése végett volt szükség - jelenti ki.

Véleménye szerint most kiderült: a tárolók nincsenek feltöltve, az orosz gázcsapok esetleges elzárása esetén a készletek csak pár napra lennének elegendőek. Az államadósság jelentős növelése árán sosem látott bizonytalanságot sikerült vásárolni - ilyet kormány Magyarországon még nem csinált - hangsúlyozza.

Hozzáteszi, hogy 2009-ben egy másfél hetes gázimport-leállást minden további nélkül át lehetett hidalni a feltöltött tározók segítségével.

Az Együtt-PM szerint az Orbán-kormány orosz rulettet játszik a gázellátással, méghozzá egy súlyosbodó orosz-ukrán konfliktus idején. A kormánynak a kalandor energiapolitika helyett az energiahatékonyság növelésére és a megújulók használatának támogatására kellene fordítania a közpénzeket - hangsúlyozta a politikus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×