eur:
393.14
usd:
366.77
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Hende a rezsicsökkentésről: "Többről van szó, mint évi százezer forint"

Köszönet illeti azt a 2,1 millió embert, aki aláírásával kiállt a rezsicsökkentés mellett és megértette, többről van szó, mint háztartásonként évi 100 ezer forintról - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter vasárnap a rezsicsökkentés megvédéséért indított országjárás bicskei fórumát megelőző sajtótájékoztatón.

A fideszes politikus a Fejér megyei településen kiemelte, hogy január 1-től az áram, a gáz és a távhő díja, míg júniustól az ivóvíz, a szennyvíz, a szemétszállítás és a kéményseprés díja csökkent 10 százalékkal. Közlése szerint november 1-jétől az áram, a gáz és a távfűtés díja újabb 11,1 százalékkal csökken, így éves szinten 20 százalékos lesz az árcsökkenés.

A miniszter emlékeztetett, 1995-ben az akkori MSZP-kormány a gáz- és villamos energia szektort külföldiek számára értékesítette, döntően külföldi állami cégeknek, amelyeknek az árképzéssel megengedte, hogy 8 százalékos, eszközarányos nyereséget realizáljanak. Hozzátette: 1000 milliárd forintot vittek ki az országból, miközben a rezsidíjak meghaladták a cégek anyaországaiban tapasztaltakat.

Hangsúlyozta, mostanra érett meg az idő ahhoz, hogy a közteherviselés egyensúlyának rendezését követően végre a magyar családok szempontjait helyezze előtérbe a kormány.

Az MTI kérdésére Hende Csaba elmondta: az ország gazdaságilag kellően erős ahhoz, hogy meg tudja akadályozni a külföldi tulajdonú energiacégek extraprofit termelését. Hozzáfűzte: a bérek nem ütötték meg a nyugat-európai szintet, a rezsiköltségek viszont igen, ezért ott tudtak "könnyíteni az emberek helyzetén". Jelezte, hosszú távon szeretnék, ha az energiaszektorok nonprofittá válnának Magyarországon.

Tessely Zoltán fideszes országgyűlési képviselő, Bicske polgármestere elmondta: a választókerületben nagy siker volt a rezsicsökkentés melletti kiállás, hiszen 22 ezer aláírás gyűlt össze és kétszázötvenen dolgoztak azért, hogy az emberek támogatni tudják a kormány törekvéseit.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×