eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Folytatódik a motorosok és a kerékpárosok fokozott ellenőrzése - hírösszefoglaló

Ítélkezési szünet kezdődik hétfőn az Alkotmánybíróságon. Javult a büntető ítélkezés hatékonysága a Fővárosi Törvényszéken. Jövő március közepétől a cégek átalakulása csak a gazdasági társaság formájának a megváltozását jelenti, az egyesülés és a szétválás külön fogalmakként jelennek meg. A hét utolsó napjának hírösszefoglalója.

Ítélkezési szünet kezdődik hétfőn az Alkotmánybíróságon.  Az augusztus 30-ig tartó szünet nem érinti az alkotmánybírósági törvényben megállapított határidőket, így az alkotmányjogi panasz benyújtására nyitva álló 60 napot sem. Az ügyrend szerint az Alkotmánybíróság elnöke elrendelheti egy adott ügy soron kívüli elbírálását, ami azt is jelenti, hogy az eljárási cselekményeket haladéktalanul végre kell hajtani.

 

Javult a büntető ítélkezés hatékonysága a Fővárosi Törvényszéken.  Mikó Gergely, a büntetőkollégium vezetője elmondta: annak ellenére sikerült gyorsítani az ítélkezést, hogy tavaly a nyugdíjazások miatt a kevesebb mint 70 tagú testület ötöde hiányzott. Hozzátette, az egy évvel ezelőttihez képest 8 százalékkal csökkent a folyamatban maradt peres büntetőügyek száma, ugyanakkor az egy éven túli ügyek aránya még mindig magas, és mintegy 300 olyan ügy van, amely több mint egy éve tart. A szakember arról is beszélt, hogy tehermentesíteni kellene a bírókat a kiemelt ügyekben, ez azonban a Fővárosi Törvényszéken gyakorlatilag megoldhatatlan, mert csaknem minden második ügy kiemelt.

 

Jövő március közepétől a cégek átalakulása csak a gazdasági társaság formájának a megváltozását jelenti, az egyesülés és a szétválás külön fogalmakként jelennek meg. Egyebek között ezt tartalmazza az a törvényjavaslat, amely az új Polgári törvénykönyv általános szabályait részletezi, és amely a kormány honlapján olvasható. Az átalakulás lebonyolításának érdemi szabályai gyakorlatilag nem változnak a mostaniakhoz képest, mivel azok megfelelnek az új, jövő március 15-től hatályos Ptk. előírásainak is.

 

Folytatja a rendőrség a motorosok és a kerékpárosok fokozott ellenőrzését. Szécsi Tibor, a Budapesti Rendőrfőkapitányság forgalomszervezési és megelőzési osztályának vezetője az MR1-Kossuth Rádiónak elmondta: sok az ittas kerékpáros, gyakran hiányos a felszerelés, és a közlekedési szabályokat sem mindig tartják be. A keddtől csütörtökig tartó razzia alatt összesen 76 kerékpárost bírságoltak meg Budapesten.

 

Hétfőtől átmenetileg nem állnak meg a fővárosi menetrend szerinti hajójáratok a Meder utcai és a Haller utcai kikötőkben. A Budapesti Közlekedési Központ közlése szerint a Duna alacsony vízállása miatt a D11-es, D12-es és D13-as hajók rövidített útvonalon, az északi végállomásaik és az Egyetemváros - A38 kikötő között közlekednek.

 

Megkezdődött a Margit híd műemléki helyreállításának utolsó szakasza, a 8 pillérszobor felújítása, illetve pótlása. A négy-négy Herkulest és Nikét ábrázoló szobor régi pompájában és kiváló minőségben újul meg. A több szakaszból álló munkálatok 2014 augusztusára fejeződnek be. A felújítás miatt várthatóan nem lesz szükség forgalomkorlátozásra. A 137 éves Margit híd rekonstrukciója 26 milliárd forintból valósult meg, ebből 6 milliárd forint volt az uniós támogatás.

 

Folytatódtak a zavargások Párizs egyik nyugati elővárosában. Trappes-ban a helyiek egy csoportja éjjel autókat és szemetes kukákat gyújtott fel, a békétlenség átterjedt két szomszédos kistelepülésre is. Az 50 randalírozó közül hajnalban 4-et állítottak elő. A zavargások hátterében az áll, hogy a rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki ellenállt, amikor igazoltatni akarták az arcát is eltakaró muzulmán öltözéket, burkát viselő feleségét, ez ugyanis nyilvános helyeken tilos Franciaországban.

 

Belgiumban letette az uralkodói esküt II. Fülöp, az ország új királya. Apjától, az idős kora és egészségi állapota miatt a trónról távozó 79 éves II. Alberttől vette át a hatalmat. II. Fülöp három nyelven, hollandul, franciául és németül mondta el az eskü szövegét a belga parlament két házának tagjai előtt.

 

Az imának tettel kell párosulnia - mondta a katolikus egyházfő vasárnapi Úrangyala imádsága utáni beszédében. Az olasz sajtó szerint Ferenc pápa ezzel meghatározta Rio de Janeiro-i látogatása üzenetét, amely a szegények mellett álló egyház szerepének megerősítése lesz. A brazil nagyvárosban a következő napokban tartják a katolikus ifjúsági világtalálkozót.

 

Az első számítások szerint minden eddiginél többen, mintegy 12 ezren látogattak el az idei VeszprémFesztre. Mészáros Zoltán, a fesztivál igazgatója elmondta: a kezdő napon a kanadai zongorista-énekesnő, Diana Krall fellépését a Veszprém Arénában tartották meg, mert arra 4 ezren voltak kíváncsiak, a többi program a várban kapott helyet. A jubileumi, tizedik VeszprémFeszten rendezték meg a fesztivál történetének első popkoncertjét is: az amerikai Craig David fellépését több mint 2500-an követték figyelemmel.

 

Újra közlekedik a nosztalgia Ikarus 630 típusú kabrióbusz Budapesten. Tavaly nagy sikere volt a nosztalgiajárműnek. Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, az 1971-ben gyártott Ikarus október 30-ig minden vasárnap és ünnepnapon igénybe vehető majd a Széll Kálmán tér - Zugliget, Libegő, valamint a Széll Kálmán tér - Hűvösvölgy/Gyermekvasút között. Akinek ideje engedi, tovább utazhat a Gyermekvasút vonalán az ugyanebben az időszakban közlekedő nosztalgiavonatokkal.

 

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×