eur:
388.83
usd:
360.17
bux:
68177.9
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kezdődik a tavaszi szemeszter

Több főiskolán és egyetemen ma kezdődik a tavaszi félév. A demonstrációkkal tarkított vizsgaidőszakban megszületett a Felsőoktatási Kerekasztal és megmenekült a Képzőművészeti Egyetem.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és az oktatási államtitkárság diáktüntetéseket követő megállapodása értelmében múlt héten megalakult a Felsőoktatási Kerekasztal. Három munkacsoportja ezen a héten már ülésezik - ígérte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki azt mondta: a cél az, hogy ha szükség van a felsőoktatási törvény módosítására, azt még ebben az ülésszakban az országgyűlés elé lehessen tárni.

A HÖOK a hallgatói szerződéseket továbbra is elfogadhatatlannak tartja - mondta Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja, aki kiemelte: jelenleg is folyik az Az Európai Unió Bizottsága által indított pilot eljárás, a kormánynak a következő egy-két hétben kell választ adnia azokra a kifogásokra, amelyek felmerültek.

Nem várunk meglepetést, az Európai Bizottság már jelezte, hogy az emberek és a munka szabad áramlásának alapjogába ütközőnek találták - tette hozzá.

Múlt heti hír a Magyar Képzőművészeti Egyetem helyzetének rendezése is, az intézménynél ugyanis korábban 300 millió forintos zárolást helyezett kilátásba a kormányzat, amely - mivel 38 százalékos elvonást jelentett volna a 2012-es költségvetéshez képest - krízishelyzetet okozott volna az intézményben. Egy az Index.hu-n az ügyről megjelent cikket követően azonban Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár titkársága megkereste Kőnig Frigyes rektort, majd az erről szóló találkozó után visszaállították az egyetem 2012-es költségvetését, így ma megkezdődhet a tavaszi szemeszter az intézményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentette az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indíthatja a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×