eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Még az orvos is igazolást ad, hogy a gyerek ne egyen a menzán

Ötven százalékkal növelte a kormány a közétkeztetés állami támogatását. Az iskolai menzákat akarják korszerűsíteni ebből a pénzből. Ez két és félmillió ember egészségére lehet hatással. Az InfoRádió által megkérdezett gyermekgyógyász szerint nagyon sok felnőttkori betegség lenne megelőzhető azzal, ha a gyerekek egészséges ételeket kapnának. Mert most nem kapnak - olyannyira nem, hogy Szamosi Tamás gyakran igazolást ad a szülőknek, hogy a gyerek nem ehet a menzán.

A sok jó szándék ellenére sem sikerült elérni, hogy minden iskolában olyan ételt kapjanak a gyerekek, ami megfelel az életkoruknak - mondta az InfoRádió megkeresésére Szamosi Tamás, aki szerint az iskolákban aterogén diétán tartják a diákokat. Ezt a fajta étrendet szokták alkalmazni például patkánykísérleteknél, ha a vizsgálatot végző kutatók azt akarják, hogy az állatnak érelmeszesedése legyen.

Egy nyolcadik osztályos gyereknek teljesen más minőségű kalória kell, mint egy negyedikesnek, de aki anyagi gondok miatt nem tud otthon rendesen enni és csak az iskolában kap ételt, annak is teljesen más étrendre van szüksége, mint annak a gyereknek, aki egy tehetősebb családban agyon van tömve - vázolta a probléma alapját a gyerekgyógyász, aki szerint legalább a gyerekek életkorához és körülményeihez kéne alkalmazkodnia az iskolai menzának.

Ha a szülő javítani akar gyermeke egészségén, akkor azt tanácsolom, ne fizesse be az iskolai étkeztetést, és erről még igazolást is adok - mondta Szamosi Tamás, kiemelve: a fiatal felnőttkori krónikus betegségek már gyerekkorban elkezdődnek, akkor, amikor "még csodát lehet tenni". Persze felnőttkorban sem késtünk el teljesen, de akkor már esetleg gyógyszert kell alkalmazni - fűzte hozzá.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×