INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Az év végén 300 kormányablak működik majd Magyarországon - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Rendben lezajlott a vidéki kulturális intézmények átadás-átvétele. Magyarország ma elnevezéssel indít kampányt az MSZP.

Az év végén már mintegy 300 kormányablak működik majd Magyarországon - közölte a közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics Tibor a jogalkotási feladatokról szólva hangsúlyozta: az Országgyűlés februárban fogadhatja el a polgári törvénykönyvet, ebben az esetben pedig jövő januárban életbe is léphet a magánjogi kódex.

Rendben lezajlott a vidéki kulturális intézmények átadás-átvétele - mondta a kulturális államtitkár. L. Simon László hozzátette: a települési önkormányzatokhoz került 214 múzeumegység, valamint a 19 megye bonyolult könyvtári intézményrendszerét is kezelni tudták. Szólt arról is, hogy az intézmények fenntartására idén összesen 8,5 milliárd forintot biztosítanak.

Magyarország ma elnevezéssel indít kampányt az MSZP. Winkfein Csaba, a szocialista párt elnökségi tagja azt mondta: az Orbán-kormány eddigi munkája az elszegényedésről, a rombolásról és a jövő feléléséről szólt. A Fidesz gyűlöletkeltésnek tartja a szocialisták tervezett kampányát.

Támogatja a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt a kormányzati elképzelést, hogy a 2014 és 2020 közötti fejlesztési időszakban a gazdaságba kell forgatni az európai uniós források jelentős részét. Parragh László kamarai elnök úgy fogalmazott: a következő fejlesztési ciklus európai uniós forrásait elsősorban a magyar gazdaság versenyképességének javítására, a beszállítói hálózat erősítésére, innovációra és infrastruktúra-fejlesztési célokra kellene felhasználni.

Nemzetközi együttműködés kezdődik a Duna térségében a génmódosított szója visszaszorításáért - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. Czerván György Berlinben, a Nemzetközi Zöld Hét mezőgazdasági szakkiállításon azt mondta: a megállapodással csökkenhet az importfüggőség, és új lendületet kaphat a GMO-mentes fehérjenövények termesztése.

Nem támogatja az Országos Atomenergia Hivatal és a Magyar Energia Hivatal összevonását az ombudsman jövő nemzedékek érdekeiért felelős helyettese. Szabó Marcel azt mondta: elfogadhatatlannak tart minden visszalépést a környezetbiztonság, illetve a természeti értékek védelmi szintjében, az egyesítés pedig alkotmányossági aggályokat vethet fel.

Szoftveres hiba okozhatta az egyik új, Alstom típusú metrószerelvény leállását a 2-es vonalon - közölte a Budapesti Közlekedési Központ és a BKV. Korábban az Index hírportál számolt be arról, hogy egy órán keresztül pótlóbuszok jártak a 2-es metró egy szakaszán, mert megállt az alagútban egy Alstom-szerelvény, amit ki kellett onnan vontatni.

Kassa óvárosában teret neveztek el Márai Sándorról az Európa Kulturális Fővárosa 2013 programsorozat részeként. Az ünnepélyes névadón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Dusan Caplovic, a szlovák oktatási tárca vezetője is beszédet mondott.

Franciaország jelentős részén megbénult a közlekedés a több mint 12 órája tartó folyamatos havazás miatt. A párizsi reptereken a járatok több mint 40 százalékát törölték, köztük a budapestieket is.

Ausztriában az előzetes eredmények szerint elutasították a sorkatonai szolgálat eltörlését a szavazók. Az első részeredmények szerint a voksolók 60 százaléka ellenezte, 40 százaléka pártolta a teljes egészében hivatásos katonaságra való átállást. A részvételi arány az előzetes adatok alapján 50 százalék körül alakult.

Algériában az eddigi adatok szerint összesen 32 fegyveres és 49 túsz veszítette életét a Szaharában lévő gázkitermelő telepen végrehajtott 3 napos katonai akcióban, majdnem 800 munkást - köztük mintegy 100 külföldit - pedig sikerült kiszabadítani. Az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózathoz tartozó iszlamisták a telep elfoglalását és a túszejtést válasznak szánták a franciák beavatkozására Maliban.

Véget kell vetni az ártatlan civilek lemészárlásának - hangsúlyozta vasárnapi úrangyala imádságában a pápa. XVI. Benedek a Szent Péter téren összegyűlt tömeg előtt azt mondta: a fegyveres konfliktusokat tárgyalásos úton kell rendezni.

Korniss Péter Kossuth-, és Pulitzer-emlékdíjas fotóművész kapta idén a Kölcsey-emlékplakettet. A Kölcsey Társaság által alapított elismerést a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szatmárcsekén.

A címlapról ajánljuk