eur:
388.98
usd:
361.24
bux:
68694.86
2024. május 7. kedd Gizella

Így tesztelik a 4-es metrót - képek

Sajtótájékoztató keretében tesztelték a 4-es metró kelenföldi depójában az új Alstom-szerelvényt. A további tesztelésekhez szükséges engedélyek két-három hónapon belül meglehetnek.

Alig hallhatóan, a fényképzőgépek kattogása közepette hagyta el a kelenföldi depót a 4-es metróvonalra gyártott Metropolis szerelvény. A négy kocsiból álló szerelvény 810 személy szállítására alkalmas, és idővel vezető nélkül is szállíthat majd utasokat - mondta Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes. Hozzátette: csődhelyzet közeli állapotban vették át a 4-es metró építését és a szerződések újratárgyalását, ennek ellenére most elérhető közelségbe került a projekt befejezése.

Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a tesztek során a szerelvények minden tulajdonságát mérik, a többi között az ajtókat, az utastájékoztató rendszereket és az áramellátást is.

A szerelvény mindennap reggel 6-tól este 6-ig fut a Kelenföldi pályaudvar és a Móricz Zsigmond körtér közötti 3,4 kilométeres pályaszakaszon, minden állomáson ajtót nyit, és minden harmadik megállásnál akadályérzékelést is vizsgálnak. A metrón 90 tonnányi extrém terhelés van, ezzel ezer kilométert fut majd. Vitézy Dávid közölte: a teszteket addig ismétlik, amíg bizonyos tűréshatáron belülre nem kerülnek az adatok.

Gallatz Zoltán, az Alstom Transport ügyfélkapcsolati igazgatója szerint a szerződésekben vállalt minden határidőt tudnak tartani, és a tesztek eddig a tervezet ütem szerint haladnak.

Februárban végezhet az Alstom a 4-es metróvonalra szánt automata szerelvény tesztelésével, és a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elkezdheti vizsgálni az eredményeket, majd dönthet a típusengedély kiadásáról - közölte Gallatz Zoltán, az Alstom Transport ügyfélkapcsolati igazgatója. Elmondása szerint az ütemtervnek megfelelően zajlanak a próbafutások.

Szeneczey Balázs kiemelte, hogy a metróberuházáshoz köthetően tavaly elkezdődött a Baross tér rendezése, és a tervek szerint 2014-ben be is fejezik. A terület így visszakaphatja eredeti arculatát.

Korábban egyébként Tarlós István főpolgármester azt mondta, most már nem a műszaki feltételeken, hanem a jogi kérdések rendezésén múlik, hogy 2014 tavaszán át tudják-e adni a 4-es metrót.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×