INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Több vállalkozóra van szükség a növekedés beindításához - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
Hat-hétezer egészségügyi dolgozót érinthet a kötelező nyugdíjazás rendszere. Az alapjogok védelméről egyeztettek szerdai találkozójukon az ellenzéki szervezetek.

Hat-hétezer egészségügyi dolgozót érinthet a kötelező nyugdíjazás rendszere. Az egészségügyi államtitkár az ágazatban működő szervezetek képviselőivel tartott egyeztetés után azt mondta: ezek az orvosok egyénileg, szervezett eljárásban kérhetik a nyugdíjazás alóli felmentést. Szócska Miklós hangsúlyozta: ágazati mentesség az egészségügyben sem lesz, és nincs napirenden a nyugdíjkorhatár megváltoztatása sem az ágazatban. Hozzátette: a következő időszakban pontosítják az adatokat, illetve a felmentés eljárásrendjének részleteit. Szócska Miklós szólt arról is, hogy februárban megkezdődik a béremelési tárgyalások következő szakasza.

Az alapjogok védelméről egyeztettek az ellenzéki szervezetek. A tárgyalásokat két hét múlva alkotmányossági kérdésekkel folytatják. Bárándy Gergely szocialista országgyűlési képviselő az InfoRádiónak elmondta: egyetértettek abban, hogy az emberi méltóság kiemelt védelmet kapjon, és arról is megegyeztek, hogy az alkotmányozási folyamat vége egy népszavazás lehet. Az ellenzéki politikus hozzátette: az alaptörvényben kell rögzíteni, hogy mindenkinek joga van az emberi lét alapvető feltételeihez, amelyet rászorultság esetén az állam társadalombiztosítási és szociális juttatásokkal biztosít. A Fidesz a találkozóra úgy reagált: nem a közjogi rendszer hibás, hanem a most egy asztalnál ülők.

Megalapozatlannak tartja az idei költségvetést az LMP. Scheiring Gábor, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője azt mondta: a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által remélt bevételek egy része nem teljesül, miközben már most 100 milliárdos pluszkiadás terheli az idei büdzsét.

Csütörtökön egyeztet az agglomeráció közösségi közlekedéséről a főpolgármester és a nemzeti fejlesztési miniszter. Tarlós István a Kossuth Rádióban azt mondta: bizonyos abban, hogy szót értenek majd Németh Lászlónéval, de szerencsésebb lett volna, ha a tárca előzetesen egyeztet a Budapesti Közlekedési Központtal és a BKV-val.

A bírósági végrehajtási rendszer átfogó vizsgálatát tervezi az alapvető jogok biztosa. Szabó Máté hivatala arról tájékoztatott: az elmúlt több mint egy évtizedben az ombudsmanok folyamatosan vizsgálták az ilyen ügyeket érintő panaszokat, és hivatalból is indítottak vizsgálatokat. Az alapvető jogok biztosa eddig a többi között a végrehajtói munkadíj kiszámításának módjával, a díj mértékével és esetleges aránytalanságával kapcsolatban fogalmazott meg észrevételeket.

Visszaállt a kétműszakos munkarendre a 3100 főt foglalkoztató a Magyar Suzuki Zrt. esztergomi gyára. Az egyműszakos munkarend csak novemberben és decemberben volt hatályban. A vállalat kommunikációs igazgatója az InfoRádióban emlékeztetett: a munkaidő korlátozását az elmúlt két hónapban a romló értékesítési adatok indokolták.

Az Európai Bizottság szerint több vállalkozóra van szükség a gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez. A testület akciótervében azt írta: mivel Európában a kis- és közepes vállalkozások hozzák létre a legtöbb új munkahelyet, el kell érni, hogy a vállalkozói ismeretek szerepeljenek az oktatásban.

Több mint 50 százalékkal emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A vírus jelenlétét az eddigi 4 mellett további 3 páciens mintáiban mutatták ki. December 31-e és január 6-a között 4500-an keresték fel orvosukat olyan panaszokkal, amelyeket az influenza is okozhat. A betegek mintegy háromnegyede 15 és 59 év közötti volt.

Megbékélésre szólította fel a palesztinokat az egyiptomi államfő. Mohamed Murszi hivatalában fogadta Mahmúd Abbász-t, a Palesztin Hatóság elnökét. A palesztin vezető nem nyilatkozott a Ciszjordániát kormányzó Fatah és a Gázai övezetet irányító Hamász közötti tárgyalások jelenlegi állásáról.

Az Egyesült Államokban csaknem 60-an megsérültek, amikor rosszul kötött ki egy komp egy dél-manhattani kikötőben. Két sérült állapota válságos. A New Jerseyből Manhattanbe tartó komp fedélzetén az első jelentések szerint mintegy 300 utas tartózkodott. A legutóbbi jelentések szerint a komp a kikötéskor nekifutott a partnak, a baleset körülményeit még vizsgálják.

A címlapról ajánljuk