eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

MSZP: Matolcsy helyett Orbán legyen a főtárgyaló

Az MSZP szerint Magyarország nem lehet a következő európai uniós költségvetés vesztese, a szocialisták ezért helyeslik, hogy a kormányfő nemet mondott a felzárkóztatási támogatások csökkentésére. Ezt Mesterházy Attila pártelnök mondta újságíróknak a szocialisták szombati választmányi ülése után.

Az MSZP támogatja a miniszterelnöknek azt a törekvését, hogy Magyarország a jelenleg járó forrásokat a következő években is megkapja - jelentette ki, megjegyezve: Orbán Viktor helyesen tette, hogy elutasította a kohéziós támogatások 30 százalékos csökkentését, mert "magyar miniszterelnök ilyen javaslatra nem mondhat igent".

Mesterházy Attila mindazonáltal arra kérte a kormányfőt, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter helyett ő vezesse a magyar delegációt a további tárgyalásokon, mivel neki van a legnagyobb akaratérvényesítő képessége a kormányban.

"Azt várjuk el a miniszterelnöktől - tekintettel arra, hogy túlnyomó többségében jobboldali kormányok vezetik Európát -, hogy üljön fel a repülőgépre és a következő hónapokban járja végig az összes jobboldali kormányfőtársát, lobbizzon, hogy Magyarország megkapja a felzárkózásához szükséges forrásokat" - hangoztatta.

Az MSZP elnöke hozzátette: arra kérte Martin Schultzot, az Európai Parlament (EP) elnökét és Hannes Swobodát, az EP szocialista frakcióvezetőjét is, hogy segítsék a kohéziós támogatások kedvezményezettjeit, köztük Magyarországot.

Mesterházy Attila szerint ugyanakkor most látszik, hová vezet, mekkora hátrányt okoz az Orbán-kormány konfliktuskereső politikája, amely miatt az ország most nem tud partnereket találni céljaihoz, a kabinet nem tudja érvényesíteni a nemzeti érdeket.

"Ha a nagy európai országok, a nettó befizetők ugyanazt a politikát követik, mint Orbán Viktor, és csak a szavazatmaximalizálásra koncentrálnak, akkor Magyarország szenvedni fog. Az ottani közvélemény ugyanis pont azt követeli a kormányoktól, hogy minél kevesebbet tegyenek bele a közös költségvetésbe" - magyarázta.

Botka László, a testület elnöke arról tájékoztatta az újságírókat, hogy a választmány megtárgyalta az MSZP oktatási programjának vitairatát.

Kifejtette: az Orbán-kormány a köz- és a felsőoktatásban okozta a legsúlyosabb károkat. Szavai szerint a felsőoktatás pénzügyileg ellehetetlenült, az egyetemek és főiskolák nagy része zárva lesz az év végén és a következő év elején.

Kiemelte, hogy a 2010-es 186 milliárd forintról a kormány az idén 123 milliárdra csökkentette a felsőoktatási intézmények fenntartására szánt támogatást, jövőre pedig már csak 105 milliárdot áldoz erre, és tovább csökkenti az államilag támogatott képzési helyeket is.

Az MSZP választmánya továbbá arra szólítja fel a kormányoldalt, hogy vonja vissza az iskolák 2013. január 1-jei államosításának részleteiről szóló törvényjavaslatot, amelynek elfogadását hétfőre tervezik a parlamentben.

Szeged polgármestere ezt azzal indokolta, hogy több mint 3200 általános és középiskola állami fenntartásba vételéről nem lehet húsz munkanappal annak megtörténte előtt dönteni.

"Világosan látszik, hogy ez az államosítás ártani fog az oktatás színvonalának (...), és húsz nap múlva káosz lesz az intézményekben, az önkormányzatoknál" - hangsúlyozta Botka László.

A választmányi elnök megerősítette, hogy az MSZP oktatási programját is megküldi a demokratikus ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak és érdekképviseletnek.

Arra az újságírói felvetésre, hogy a Bajnai Gordon fémjelezte Együtt 2014 mozgalom elképzelései ezen a téren is inkább liberálisak, Mesterházy Attila úgy reagált: az MSZP-nek van rutinja a szociáldemokrata és liberális álláspont összehangolásában, ezt tette 12 évig az SZDSZ-szel közösen alkotott koalíciókban.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×