eur:
387.73
usd:
357.62
bux:
68097.3
2024. május 17. péntek Paszkál

Orbán: A kormány nem fogadja el a nyugdíjak és a bérek csökkentését - a nap hírei

A miniszterelnök szerint a kormány válaszlevele alapján meg lehet állapodni az IMF-fel. Az MSZP szerint a tehetősek járnának jól az egészségbiztosítási járulékfizetés maximálásával. Elkerülhetetlennek tartja egy agrárbank létrehozását a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. A nap legfontosabb hírei szeptember 28-án.

A miniszterelnök szerint meg lehet állapodni a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Bizottsággal annak a válaszlevélnek az alapján, amelyet a kormány küldött a nemzetközi szervezeteknek. Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában kifejtette: olyan megállapodást akar kötni az IMF-fel, ami segít továbbhaladni a megkezdett úton, de ennek időpontjáról nem beszélt. A kormányfő riasztónak nevezte a 2008-as IMF-megállapodást, kiemelve, hogy akkor 600 milliárd forintos gyorssegélyt adtak a - jelentős részben külföldi - bankoknak, ezért kellett csökkenteni a nyugdíjakat, a béreket és a szociális juttatásokat. A miniszterelnök megerősítette: a mostani tárgyalásokon a kormány nem fogadja el a nyugdíjak, a bérek és a családi pótlék csökkentését.

Az MSZP szerint a Fidesz ismét a gazdagoknak kedvezne, ha maximálnák az egészségbiztosítási járulékfizetést. A szocialista párt Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke azt mondta: az intézkedéssel a tehetős emberek bizonyos jövedelemszint felett már nem vennének részt a közteherviselésben, ugyanakkor jogosultak lennének akár a legköltségesebb ellátásokra is. Kökény Mihály úgy vélte: a terv megvalósításával az Orbán-kormány tízmilliárdokat vonhat ki az egészségügyből.

Elkerülhetetlennek tartja egy olcsó hiteleket biztosító agrárbank létrehozását a Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Lázár János közölte: a kormány áttekintette a földtörvénnyel kapcsolatos bankszövetségi állásfoglalást, és megértette, hogy a jelenlegi magyar bankrendszer nem kívánja finanszírozni a magyar földművesek tevékenységét. Az államtitkár hangsúlyozta: a jogszabály véget vet a több mint két évtizedes termőföld-spekulációs hullámnak Magyarországon, egyebek mellett azzal, hogy kizárja a földvásárlásból a külföldieket, illetve a pénzintézeteket. A Magyar Bankszövetség csütörtökön azt közölte, hogy az új földtörvény tervezete jelenlegi tartalmával jelentősen megnehezíti a termelők, különösen a mezőgazdasági üzemek hosszú távú finanszírozását, és növeli a hitelezés kockázatát.

Szabó Marcellt, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető egyetemi docensét jelölte az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettesének. Az ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint Szabó Máté a jelölést a törvényi előírásoknak megfelelően eljuttatta az Országgyűlés elnökének. Az ombudsman hétfőn mutatja be jelöltjét.

Hétszáz dolgozó elbocsátását tervezi csoportos létszámleépítés keretében a Mol Nyrt. - erősítette meg az olajvállalat kommunikációs igazgatója. Szollár Domokos elmondta, hogy a vállalat vezetése kedden értesítette az érdekképviseleteket a tervezett leépítésről. Szólt arról is, hogy a leépítés a Mol Nyrt.-t, valamint a csoporthoz tartozó TVK-t is érinti. Szollár Domokos közölte, hogy a szakszervezetekkel a jövő héten kezdődik a konzultáció, ennek lezárulta után hozza meg döntését a vállalat, várhatóan október közepén-végén.

A Vidámpark bezárásáról dönthet jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés szerint az intézmény november 4-én végleg bezár, majd az év végéig átadja az általa használt területet a Fővárosi Állat- és Növénykertnek. A dokumentum szerint a jelenlegi működési környezet mellett tartósan évente 50-150 millió forint tulajdonosi támogatásra van szüksége a Vidámparknak ahhoz, hogy fenn tudja tartani a szolgáltatást. A Vidámparkot üzemeltető társaság több mint ötven dolgozójának október 31-ig felmondanak.

Közepes mennyiségű almatermés várható az idén Magyarországon - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Budai Gyula hangsúlyozta: európai uniós támogatással az iskolai programban lehetővé tették, hogy szeptembertől minden gyerek kapjon almát, a terméket pályázaton kiválasztott almatermelők biztosítják.

Az LMP hivatalosan is Lengyel Szilviát, az országos választmány korábbi tagját jelölte parlamenti képviselőnek a távozó Kukorelly Endre helyére. Kukorelly Endre hétfőn mondott le hivatalosan parlamenti mandátumáról.

A Századvég felmérése szerint a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók között is jelentős a Fidesz előnye. A kutatás alapján a választókorúak 45 százaléka mondta, hogy biztosan részt venne egy most vasárnapi parlamenti voksoláson, ez kismértékű csökkenés augusztushoz képest. A Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében 23, az MSZP-é 12, a Jobbiké 8, az LMP-é 5, míg a Demokratikus Koalícióé 3 százalék. A biztos szavazó pártválasztók között a Fidesz jelenleg 41 százalékon, az MSZP 27 százalékon áll. Ugyanitt a Jobbikra 17, az LMP-re 7, a Demokratikus Koalícióra 5 százalék adná a voksát. A Századvég szeptember 24-e és 27-e között, ezer ember telefonos megkérdezésével végezte a kutatást.

Magyarország értékeli, hogy a palesztin fél kész egyeztetni az Európai Unióval és tagországaival a közel-keleti helyzetről. Erről Martonyi János külügyminiszter beszélt, amikor New Yorkban tárgyalt palesztin kollégájával. A magyar diplomácia irányítója az InfoRádiónak adott interjúban emlékeztetett: a Palesztin Hatóság várhatóan november végén beterjeszt egy határozatot a megfigyelői státusz elismerésére az ENSZ-ben.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×