eur:
389.43
usd:
364.4
bux:
68311.17
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán: A kormány csak jó megállapodást hajlandó kötni - a nap hírei

A jó nemzetközi hitelmegállapodást nevezte az ország érdekének a kormányfő. Rekord közeli szintre drágulnak szerdán az üzemanyagok. Az 1956-os forradalmat követő megtorlások miatt őrizetbe vették Biszku Béla volt belügyminisztert. A nap legfontosabb hírei szeptember 10-én.

A kormány meg akar egyezni az IMF-fel, de csak jó megállapodást hajlandó kötni - mondta a miniszterelnök. Orbán Viktor a parlamentben, napirend előtti felszólalásában úgy vélte: Magyarországnak nem a saját, hanem az unió gondjai miatt van szüksége erre. A kormányfő úgy látja, hogy Magyarország azért nem tud előre haladni, mert visszahúzza az unió válsága, ezért van szükség egy biztonsági hálót jelentő megállapodásra. Hozzátette: a következő kormányülésen levonják a 2008-ban kötött, szerinte rossz IMF-megállapodás tanulságait, hogy egy új, jobb javaslatot dolgozzanak ki, aminek alapja a munkahelyvédelmi akcióterv lesz. Orbán Viktor javaslatot tett a pénzügyi ombudsmani intézmény létrehozására, mert - mint mondta - a kormány eddigi intézkedései ellenére még mindig sok az állampolgári sérelem.

A valutaalap és az Európai Unió által támasztott feltételek nyilvánosságra hozatalára kérte a kormányfőt az MSZP frakcióvezetője. Mesterházy Attila a kormányfő beszédére reagálva úgy vélte: Orbán Viktor egy alternatív valóságban él, mert szerinte a magyar emberek és a külföld sem látja a sikereket. A Jobbik szerint a Fidesz minden örökölt és a saját gazdaságpolitikai csődjét is a Nemzetközi Valutaalapra akarja kenni. Vona Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezetője a kormányfő beszédére utalva hiányolta a munkahelyteremtésre vonatkozó részleteket. Az LMP parlamenti képviselőcsoportjának vezetője szerint a kormányfő által vázoltakkal ellentétben Magyarország olyan mély gazdasági válságban van, amilyen az elmúlt két évtizedben alig sújtotta az országot. Jávor Benedek azt mondta: a kormány gazdaságpolitikája miatt a gazdaság jóval nagyobb bajban van, mint a kormányváltás előtt.

A nemzetgazdasági miniszter szerint valószínűleg nem lehet kiterjeszteni a tranzakciós illetéket a jegybankra. Matolcsy György az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán közölte: a Költségvetési Tanács, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió még tárgyal erről. Hozzátette: vita van arról is, hogyan valósítható meg jövőre a 3 százalék alatti költségvetési hiány. A miniszter úgy vélte: a munkahelyvédelmi akcióterv forrásai megvannak, és ez lehetővé teszi a foglalkoztatáspolitikai fordulat továbbvitelét Magyarországon.

A tervek szerint nem lesz kampánycsend a 2014-es választáson, átalakul a kampányfinanszírozás rendszere, és a kampányeszközök is korlátozottabbak lehetnek a jelenleginél. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár elmondta, hogy a kiadások nagy részét az állam biztosítja. Várhatóan minden jelölt a jelenleginél magasabb összegű - az egymillió forintot is meghaladó - hozzájárulást kap, amellyel a választások után tételesen el kell számolnia. Egyéb támogatást csak magánszemélyektől lehet elfogadni, ami a költségeknek legfeljebb az egyharmadát teheti ki. Az elképzelések között szerepel a kampányeszközök korlátozása, például kereskedelmi hirdetési tilalmak, valamint ingyenes megjelenési lehetőség a közszolgálati médiumokban.

Rekord közeli szintre drágulnak szerdán az üzemanyagok; a Mol a benzin nagykereskedelmi árát bruttó 8, a gázolajét 4 forinttal emeli. Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője az InfoRádióban elmondta: a 95-ös benzin literenkénti átlagára 444, a gázolajé 445 forint lesz. Az autósok akár 20-25 forintos árkülönbséget is tapasztalhatnak a kutaknál. A Mol egy hete bruttó 3 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát, akkor a benzin ára nem változott.

Decembertől hetente háromszor Budapestről Kijevbe és Tel Avivba is repül a Wizz Air diszkont légitársaság, miután határozatlan időre elnyerte a magyar légügyi hatóság által meghirdetett járatok indítási jogát. A társaság vezérigazgatója elmondta: a 3 éves, 2 milliárd forint értékű szerződés révén évente 2 millió új utassal számolnak. Váradi József hozzátette: két hónapon belül várható döntés a moszkvai és az isztambuli járat indításáról.

Õrizetbe vette Biszku Bélát az ügyészség, a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el ügyében. A megbízott fővárosi főügyész elmondta, hogy az 1956-os forradalmat követő megtorlásokat belügyminiszterként irányító egykori politikust több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntettel gyanúsítják két sortűzzel, a Nyugati térivel és a salgótarjánival összefüggésben. Ibolya Tibor hangsúlyozta, hogy ezért a bűncselekményért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. A 91 éves Biszku Béla ellen jobbikos képviselők tettek feljelentést a tavaly elfogadott, emberiesség elleni bűncselekmények elévülhetetlenségéről szóló törvény alapján.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 16:30
×
×
×
×