INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Újabb busztendert írhat ki a BKK - lapszemle

Infostart / InfoRádió
Újabb busztendert írhatnak ki a Népszabadság szerint, míg a Magyar Nemzetben egy népi kezdeményezésről ír.

Még le sem zárult az első busztender, a Budapesti Közlekedési Központ már a következő közbeszerzési felhívás közzétételére készül - írja a Népszabadság. A várhatóan szeptemberben megjelenő tenderen hatvan darab - elsősorban a budai Várban közlekedő - új midibusz üzemeltetésére várnak ajánlatokat. A BKV ezúttal megrendelő helyett már versenyzőként szerepelhet a tenderen, az új előminősítő eljáráson pedig további magyar és külföldi cégek is belépőt szerezhetnek a pályázatokra.

A Magyar Nemzet szerint óriási vitát váltott ki az a kezdeményezés, amely hetvenegyezer aláírás összegyűjtésével érné el, hogy a parlament tárgyaljon a szlovák vízlépcső-építkezések miatt leapadt szigetközi Öreg-Duna-szakasz vízpótlásáról. Környezetvédők attól tartanak, hogy a népi kezdeményezés szervezői gátépítésekkel akarják megoldani a vízgazdálkodást a területen.

Az Indexen arról olvashatnak, hogy csődbe mehet egy panelház a Havanna lakótelepen. A társasház ugyanis hitelt vett fel a panelprogramra abban bízva, hogy a megtakarításból fedezni tudja a részleteket, de a törlesztés mellett már a közös költség kifizetése is nehézségekbe ütközik. A lakók az önkormányzati közös képviselő tehetetlenségét emlegetik, az önkormányzat szerint viszont a tulajdonosok sokszor inkább gonoszságból, mintsem őszinte aggodalomból támadnak.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy ma dönt a Hevesi Városi Közgyűlés a település önkormányzatának adósságrendezési eljárásáról. Elképzelhető, hogy csődje miatt különböző közszolgáltatásokon, például a közétkeztetésen spórolhat a helyhatóság.

A világ huszadik legnagyobb országa lehetne az Apple - közli a Portfolio.hu. A múlt hét folyamán ugyanis a cég árfolyama új történelmi csúcsra emelkedett. Mára nemcsak hogy a világ legnagyobb vállalata, de minden idők legnagyobb amerikai cégévé is vált, miután megdöntötte a Microsoft 1999-ben felállított rekordját.

Eddigi csúcsára, 448 milliárd forint közelébe emelkedett a lakossági folyószámlahitelek állománya - olvasható a Pénzcentrum.hu-n. Ebben az is szerepet játszhat, hogy a portál számításai szerint több tízezer forintot is megspórolhat az, aki személyi kölcsön helyett folyószámlahitelét használja ki. Ez nagyrészt az egységes, 31 százalékos kamatplafonnak köszönhető, ami költségeiket tekintve egyre közelebb hozza a két hitelterméket.

Hanganyag: Sigmond Árpád
A címlapról ajánljuk